Kulturális folyóirat és portál

norbert

2018. május 18 | Tóth Hajnal | Irodalom

Díjazták a Tabéry-pályázat legjobbjait

A Tabéry Géza novellapályázatot negyedik alkalommal hirdette meg a Partiumi Keresztény Egyetem Magyar Nyelv és Irodalom Tanszéki Csoportja, valamint a Várad kulturális folyóirat. A díjkiosztó ünnepséget május 17-én tartották a PKE új épületében, méghozzá a leendő Tabéry Géza-teremben.

 

Most volt a legerősebb, legkreatívabb a mezőny, mondta az ünnepség kezdetén Szűcs László, a Várad folyóirat főszerkesztője. Volt olyan év, amikor 35-40 pályamunka közül nem tudtak olyan erős anyagot kiválogatni, mint most a másfél tucatból. Nagyon színvonalas, jó alkotásokat tudtak díjazni. Jövőre, az ötödik kiíráskor igyekeznek még szélesebb körben népszerűsíteni a pályázatot, a korábbi évek résztvevőit is újból megszólítva.

Balogh Andrea, a PKE Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékének oktatója szólt arról, miért épp Tabéry Géza lett a névadója a novellapályázatnak. Tabéry Nagyvárad szülötte, itt bontakozott ki munkássága, az Ady-kultusz felkarolója, az Ady Endre Emlékmúzeum létrehozója, író és irodalomszervező. Szinte önmagától kínálkozott hát a név. A negyedik pályázat meghirdetésekor nem egy témakört jelöltek meg kulcsszavakkal, ez alkalommal a beküldött novelláknak tematikusan Tabéry Géza valamelyik tetszőlegesen választott regényéhez kellett kapcsolódniuk. Kiindulópont lehetett a kiválasztott regény címe, alaptémája, egy-egy mozzanata vagy a mű szimbolikus (képi) síkjának eleme(i). A pályamunkák értékelésénél elsősorban a szövegek minőségére figyelt a zsűri. Balogh Andrea hozzűfűzte: a tanszéken fontosnak tartják a lokális irodalmi értékek felkutatását, ismertebbé tételét. Egyébiránt januárban Tabéry Géza halálának 60. évfordulóján megemlékezés volt a Rulikowski temetőben a Várad szervezésében. A PKE új épületében található termet pedig, ahol az  eredményhirdetést és díjátadást tartották, hamarosan átnevezik Tabéry Géza-teremmé.

Tasnádi Sáhy Péter, a Várad irodalmi rovatának szerkesztője elmondta: a beérkezett novellákat illetően változó volt a minőség évről évre, az idei „termés” számára is kellemes meglepetés. Hogy mitől lesz jó egy írás? Nem a téma a legfontosabb, hanem a megközelítés módja. Finoman, a nyelvet biztos kézzel használva mesélni, írni lehet bármiről, akár egy cserebogárról is. Az is jó, ha külső szemmel tudunk nézni a saját szövegeinkre, mert ez abban is segít, hogy rádöbbenjünk saját típushibáinkra.

Ezután következett az eredmények ismertetése, a díjak, oklevelek és könyvajándékok átnyújtása. A legjobb írásokat a Várad 6-os lapszámában olvashatják az érdeklődők. A „dobogósoknak” pedig megadatik a lehetőség, hogy a közeljövőben elsőkötetes szerzők lehessenek a Várad Kiadó jóvoltából.

Dicséretben részesült: Sárhegyi Tamás Felicián, Boros Brigitta, André Krisztina és Simon Dorottya. A legjobb középiskolás különdíját Nagy Béla Zsolt kapta meg. A harmadik díjat Zelena Dorina Lillának, illetve Tankó Andreának ítélték oda. Második díjat kapott Gárdos Bíbor és Pataki Anett. Az első díjat Covaciu Norbert nyerte el.

A díjátadás után Gárdos Bíbor felolvasta Tökéletlen tökéletlenség című díjazott írását, Covaciu Norberttől pedig az első díjban részesült novelláját hallgathattuk meg, amelynek címe Az a fél flakon sör.   

 

Fotó: Covaciu Nporbert felolvassa első díjat nyert írását (Kemenes Henriette felvétele)

Copyright © 2023 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu