Kulturális folyóirat és portál

szoboravato (15)

2021. szeptember 5 | Tóth Hajnal | Kultúra

Szoboravatással és műsorral emlékeztek Varga Vilmosra

Varga Vilmos (1931-2016) szobrát avatták föl szeptember 4-én  a színművész szülőfalujában, Hegyközkovácsiban. A művészről elnevezett művelődési ház előtt felállított szobor körül sokan gyűltek össze a szép napsütéses délutánon, hogy méltó módon emlékezzenek a színészre, rendezőre, a Kiss Stúdió Színház egyik alapítójára, az erdélyi magyar színjátszás jelentős egyéniségére. Jöttek Váradról és környező településekről, érkeztek pályatársak, jóbarátok, színházszerető emberek. Jelen voltak a Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Társaság Kovácsiban megtartott honismereti konferenciájának résztvevői is. A szoboravató ünnepségnek megannyi meghitt pillanata volt, hiszen rengetegen szerették, tisztelték Varga Vilmost, zárták szívükbe a játéka, karakánsága, bölcsessége, embersége miatt. A művészt ábrázoló mellszobrot Deák Árpád képzőművész alkotta meg Varga Vilmos fiának, dr. Varga Zsombornak a felkérésére, megrendelésére.

A résztvevőket házigazdaként Forró László hegyközkovácsi református lelkipásztor köszöntötte, hangsúlyozván: „Varga Vilmos emlékét őrizni javunkra szolgál.” Ezután dr. Pálfi József nagyvárad-réti református lelkész, a Partiumi Keresztény Egyetem rektora mondott különleges, vallomás avatóbeszédet. Fölidézte jó néhány személyes emlékét Varga Vilmosról, aki sosem feledte, honnan jött, és hová tartott, és nagy tudással, elemi őserővel, ésszel és lélekkel jelenítette meg szerepeit, vitte színre azokat a darabokat, amelyek oly sok mindent mondtak el az emberről, a világról. Elmesélte például azt a lenyűgöző élményt, amikor először a székelyhídi középiskolában, kiskamaszként látta Varga Vilmost Villonként. „Megjelent a színpadon egy erős és izmos felsőtestű, kopott, zsinóros bársonydolmányos, szaggatott farmernadrágos férfi, akinek látványa és hangja görög félistenként vagy héroszként hatott akkor talán mindnyájunkra.” Pálfi József szólt arról is, hogy Varga Vilmos életdarabjának fináléjaként az örökkévalók társaságába lépvén talán készült már egy másik Maszek balladával az ottaniaknak. „Kedves Vili, légy boldog!” – e mondattal fejeződött be az avatóbeszéd.

A szobrot Varga Vilmos özvegye, Kiss Törék Ildikó színművész és fiuk, dr. Varga Zsombor sebész (akinek hitvese és két kisfia is jelen volt a szoboravatón) leplezte le.

Az emlékünnepség a művelődési házban folytatódott, ahol Dobos Imre, Meleg Vilmos és Miske László színművészek emlékeztek meg  pályatársukról, barátjukról. „Reményünk a színház” – Kiss Törék Ildikó e szavakkal kezdte megemlékezését. Mesélt a Kiss Stúdió Színházról. „Minden apró sikert a szívünkben melengettünk. Áldott emlékű társammal talán hagytunk parányi jelet az úton, amely sem pénzzel, sem ranggal nem volt kikövezve.” A műsorban a videóbejátszásoknak köszönhetően láthattuk-hallhattuk Varga Vilmost néhány ikonikus szerepében, például Villonként, illetve Luciferként Az ember tragédiájából. Az emlékműsor egy csodaszép Trifán-egypercessel zárult.

(Az emlékünnepségről bővebben a Várad folyóirat októberi lapszámában olvashatnak összeállítást az érdeklődők.)

 

 

Copyright © 2024 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu