Kulturális folyóirat és portál

macsai

2022. április 30 | Hírek

Színházi pódium és Mácsai Pál Örkény-előadása

A HolnapUtán Fesztivál tizedik, jubileumi kiadását szervezte meg a nagyváradi Szigligeti Színház április 27.-május 1. között. A fesztivál öt napja alatt három ország hat társulatának hét produkcióját láthatja-láthatta a közönség. Az előadásokon kívül könyvbemutatókkal is várja a látogatókat a HolnapUtán Fesztivál.

A fesztivál zárónapján, május 1-én, vasárnap 17 órától a színház páholyelőcsarnokában mutatják be a legendás nagyváradi újságírónő, Implon Irén Színházi pódium című kötetét.

Implon Irén, a nagyváradi kulturális újságírás megkerülhetetlen személyisége 1975-ben egy éven keresztül heti rendszerességgel közölt rövid írásokat a Fáklya napilap Színházi pódium rovatában a nagyváradi színházban tevékenykedő alkotókról. A román és magyar színészekről, rendezőkről szóló, általában interjúkon, illetve a szerző páratlan színházi jártasságán alapuló írásokból most magyar–román kétnyelvű kötet született, amelyben a korabeli váradi teátrumi élet olyan nagy személyiségeit ismerheti meg közelebbről az olvasó, mint Szabó József „Ódzsa”, Miske László, Papp Magda, Alexandru Colpacci vagy a Cseke család, mindemellett olyan egykori feltörekvő tehetségekkel is találkozhat az olvasó, mint Hajdu Géza vagy éppen Kinda Péter. A kötetet szerkesztette Manolescu Gábor, Implon Irén fia, felelős kiadó a Szigligeti Kulturális és Jótékonysági Alapítvány, a kiadás támogatója pedig a Szigligeti Színház.

Május 1-jén, vasárnap 19 órától, a könyvbemutató után Mácsai Pál Kossuth- és Jászai-díjas színművész, színházigazgató Azt meséld el, Pista! című kultikus előadását láthatja a nagyváradi közönség, amely Örkény István visszaemlékezésein alapszik.

„Mi lenne, ha Örkény István egy nap újra megjelenne, egy színészben, egy színházban, egy este, leülne, venne egy lélegzetet, mesélni kezdené – olykor felállna – az életét, azután megint eltűnne?” Ezen az estén az író a színész testét ölti magára.

Örkény István saját szavaiból összeállította: Bereményi Géza és Mácsai Pál.

Az előadásokról bővebben a holnaputan.szigligeti.ro oldalon olvashatnak. A záróelőadásra jegyek a színházi jegypénztárakban, illetve online, a www.szigligeti.biletmaster.ro oldalon kaphatók.

 

 

 

 

 

Copyright © 2022 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu