Kulturális folyóirat és portál

honlapra

2023. december 3 | Hírek

Programsorozatot szervez a könyvtár

A Gheorghe Șincai Bihar Megyei Könyvtár a Várad és a Familia folyóiratokkal, valamint a Bihar Megyei Tanáccsal, a Nagyváradi Polgármesteri Hivatallal a Nagyváradi Körösvidéki Múzeummal, a Bihar Megyei Kulturális Központtal és a Nagyváradi Szigligeti Színházzal közösen meghirdeti a Bibliovibes| #educultcenter elnevezésű projektet amely 2023. december 1. és 22. között zajlik, és egy sor kulturális-művészeti rendezvényt foglal magában, ennek része volt a december 2-i Metropol-koncert.

A további programok:

  • Hagyományos magyar tánc, december 5-én14 órától a nagyváradi Szakszervezetek Művelődési Házában (1. Decembrie Park);
  • Verses és népzenei előadás Adrian Păduraru és Ducu Bertzi fellépésével, december 7-én 19 órától a Nagyváradi Román-Magyar Kulturális Központban (Kolozsvári út 85. sz.).
  • Konferencia Fény a fényből. Krisztus születése és az ember újjászületése dr. Mihail Neamțu részvételével, valamint az előadó Light from Light. Jesus Christ, the Nicene Creed, and the Monastic Experience of God című könyvének bemutatása a Nagyváradi Román-Magyar Kulturális Központban december 10-én 18-tól;
  • Vița de Vie akusztikus koncert, december 13-án 19-tól, a Nagyváradi Román-Magyar Kulturális Központban;
  • A Több mint a múlt című konferencia Ana Blandiana és Dan-Liviu Boeriuval részvételével, és az azonos című kötet bemutatója december 14-én, 18-tól a Nagyváradi Román-Magyar Kulturális Központban;
  • Tradicionális énekek és táncok több nemzetiség képviselőinek és a román zene márkaneveinek fellépésével december 20-án 18-tól a nagyváradi Szakszervezetek Művelődési Házában;
  • Kolindálás több helyszínen, a Bihar Megyei Tanács, a Bihar Megyei Művelődési Központ, a Bihar Megyei Tanfelügyelőség és helyi önkormányzatok részvételével.

A Gheorghe Şincai Megyei Könyvtár a város és a megye egyik kulturális nevezetessége, amely fontos szerepet tölt be a gyermekek, fiatalok, de ugyanúgy a felnőttek nevelésében. A Bibliovibes azt a vágyat képviseli, hogy megnyissa ezt az intézményt a nyilvánosság előtt, hogy egy absztrakt teret a kultúra pozitív hangulatával teli területté alakítson át, ahol a költészet találkozik a zenével, a hagyomány találkozik a modernséggel, olyan hellyé, ahol az emberek minden eddiginél közelebb érezhetik magukat egymáshoz. Az ünnepek előestéjén szeretnénk felajánlani a nagyváradiaknak, hogy otthon érezzék magukat a kultúra e házában.

A kulturális projekt tevékenységei az Interreg Románia-Magyarország ROHU446 EduCultCentre elnevezésű programjának keretében valósulnak meg, melyet az Európai Unió finanszírozott az Európai Regionális Fejlesztési Alapon keresztül, a programban részt vevő partnerországok, Románia és Magyarország társfinanszírozásával. A Bibliovibes projekt összértéke 419 000 lej plusz áfa, a Gheorghe Şincai Bihar Megyei Könyvtár számára elkülönített költségvetésből. A projektben partnerként a Körösvidéki Múzeum, Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Csokonai Színház (Debrecen, Magyarország) vett részt, a projektet a megyei könyvtár zárja ezt a nagyközönségnek szánt rendezvényekkel. A részvétel ingyenes, a részleteket előzetesen a sajtóban, az intézmény honlapján és a hivatalos Facebook oldalán közöljük.

Az Interreg V-A Románia-Magyarország program olyan közös román-magyar projekteket hivatott finanszírozni, amelyek a határ mindkét oldalán azonosított igényekre vonatkoznak, és amelyek közös megközelítést, valamint innovatív megoldásokat igényelnek, hozzájárulva ezzel a támogatható terület fenntartható fejlődéséhez. A program a régióban megvalósuló határon átnyúló együttműködési programok folytatása, összköltségvetése mintegy 232 millió euró, amelyből 189 millió euró az Európai Regionális Fejlesztési Alapból származó vissza nem térítendő támogatás. A programból a határ román oldalán Arad, Bihar, Szatmár és Temes megye részesülhet, valamint Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye  magyar oldalon. (közlemény)

Copyright © 2024 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu