Kulturális folyóirat és portál

14729161_1184845111596417_7448106071040413737_n

2016. október 18 | Hírek

Primanima fesztivál – mesevetítés és workshop

Az idén ötödik kiadásához érkező Primanima fesztivál gyermekvetítéseit idén először a budaörsi helyszín mellett több erdélyi és partiumi városban, többek között Nagyváradon is megtekinthetik a nézők. A vetítéseket Váradon a Partiumi Keresztény Egyetemen tartják meg október 19-én, szerdán 10 és 16 óra között.

 

A Primanimára benevezett több mint félezer animációs rövidfilmből gondos előválogatás után 30 mesefilmet választott ki a felnőttekből és gyermekekből álló zsűri. Ezek az alkotások október közepén versenybe szállnak a legfiatalabb nézők kegyeiért. A fesztiválon a rövid animációs mesefilmeket három korcsoportra osztva vetítik, így az óvodások, kisiskolások és a felső tagozatosok is találnak kedvükre való animációs filmeket.
A közel egyórás vetítéseket minden helyszínen közönségszavazás kíséri, amely alapján két díjat ítélnek oda. A Legjobb Nemzetközi Gyerekfilm díjáért 9 országból 21 mesefilm verseng, míg az összesen 9 darab magyarországi alkotás a Legjobb Magyar Gyerekfilmnek járó Csermák Tibor-díjért száll ringbe, amelyet a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa ajánlott fel.
A válogatásban számos magyar film mellett többek között fiatal francia, angol, német, svájci, brazil és orosz animációs rendezők gyerekeknek készült díjnyertes meséi tekinthetők meg. A magyar filmek között többek között vetítik az Átjáró Másvárosba, illetve az Ahány király, annyi mese című, népszerű kortárs mesekönyvekből készülő rajzfilmsorozatok egy-egy bemutatkozó epizódját. A nemzetközi mezőnyben olyan gyöngyszemek kaptak helyet, mint az orosz Moroska című rajzfilm, amely egy kislány és egy farkas nem mindennapi barátságát mutatja be. Az Éjjeli denevér című német rajzfilm apró címszereplője hiába keltegeti éjszaka a tanyasi állatokat, senki sem hajlandó vele játszani ilyen lehetetlen időpontban. Az óriások útja című költői hangulatú brazil mesefilm főszereplője egy amazóniai esőerdőben lakó kislány, aki egy nap rájön, hogyan kell varázsfuvolát faragni, aminek a hangjára mágikus dolgok történnek. A rajzolt filmek mellett olyan igényesen kivitelezett bábanimációk is bekerültek a mustrába, mint a két nagybajszú úriember kakaskodására épülő humoros finn diákfilm, A bajusz.

 

Program:
10 óra, Filmvetítés a 3–6 év közötti korosztálynak;

Animációs workshop gyermekeknek
14 óra, Filmvetítés a 6–10 év közötti korosztálynak;

Animációs workshop gyermekeknek
Részvételi díj a workshopon: 2 lej/fő.

Copyright © 2024 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu