Kulturális folyóirat és portál

324338425_711458690333960_5538555075810690240_n

2023. január 19 | Hírek

A Petőfi-emlékév jegyében

Népdallá vált Petőfi-versek – ezzel a címmel készített új műsort Tímár Sára és zenekara Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából. A Junior Prim-díjas énekes, dalszerző és zenekara a Partiumi Magyar Művelődési Céh és a Szent László Egyesület szervezésében a magyar kultúra napja alkalmából Nagyváradra érkezik: január 21-én, szombaton 17 órától a Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében (Teleki/Primăriei utca 27.) mutatja be a Petőfi Sándor népdallá vált verseinek csokrát.

A költőóriás munkája részleteiben, de akár egészében is fennmaradt a néphagyományban, immáron több mint száz éven keresztül. Egy-egy verssor vagy versszak nagyon sok népdalban bukkan fel, de teljes költemények is szinte szó szerint éltek a nép ajkán. Az is különleges, hogy nemcsak a szöveghűségre törekvő műfajokban, mint például a ballada, hanem a népdalokban, keservesekben, sőt a táncdallomokban is úgy énekelték verseit, mintha a szerző maguk közül került volna ki.

Petőfi népszerűségét jelzi, hogy verseinek szövegét az egész Kárpát-medencében énekelték, így a koncerten elhangzanak majd népdalok a felvidéki Zobor-vidékről vagy Gömörből, de az erdélyi Mezőségről, Küküllő-mentéről egyaránt.

A Váradon fellépő zenekar tagjai: Tímár Sára – ének; Szabó Dániel – cimbalom, ének; Nyitrai Tamás – hegedű; Fekete Márton – brácsa; Lelkes András – bőgő; Hargitai-Halászi Lehel – furulya, ütőgardon.

Tímár Sára neve ismerősen csenghet a nép- és világzenei életben, hiszen évek óta számos zenei formációnak aktív tagja. Saját zenekarát 2009-ben alapította, azóta koncerteznek belföldön és külföldön egyaránt. Az énekesnő autentikus népzenét és világzenét is játszó zenekara mellett rendszeresen fellép a Sebő együttessel is. A népi énekhang kreatív lehetőségeit pedig a Dalinda együttes alkotó alapítójaként keresi.

Tímár Sára a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szerzett előadóművészeti és pedagógiai diplomát. Koncertezés mellett minden iskolai szinten, egyetemen, zeneművészeti szakközépiskolában és zeneiskolában is tanít népi éneket. Önmagáról így vall: „Református családban nőttem fel, számos felmenőm és rokonom lelkipásztor. Az egyházi dalok kisgyermekkorom óta az életem fontos részét képezik, hiszen születésem óta hallom és éneklem a zsoltárokat és dicséreteket. Ezek a dallamok nálunk az ünnepek és hétköznapok elengedhetetlen kellékei. Nyolc évig református gimnáziumba jártam, ahol szintén nagy hangsúlyt fektettek az egyházi dallamok közösségi megszólaltatására, a közös énekben elmondott imádságra. Különös érzés volt, amikor egy kalotaszegi gyülekezetben először hallottam idős embereket egyházi dalokat énekelni. Eltérően a másutt megszokott általános gyülekezeti gyakorlattól, a saját tájegységük népzenéjének előadásmódját emelték be a liturgikus gyakorlatba. A számomra oly jól ismert dallamokat a néphagyományból ismert díszítésekkel szólaltatták meg. Alig hittem el, amit hallok! Ezen az élményen felbuzdulva kezdtem el foglalkozni a lejegyzett és egységes, valamint a nép ajkán variálódott anyag összehasonlításával. Ezeket a zsoltárokat és dicséreteket a régi falusi közösségekben otthon és munka közben, az élet bármely időszakában énekelték. Korunk embere azonban az egyházi énekeket nem használja a templom falain kívül. Számomra e dallamok egyenértékűek a magyar népdalkinccsel! Minden vágyam, hogy ezek ismét részesei legyenek mindennapi életünknek. Remélem, hogy ez a néphagyományból merített új hangzás meghozza a kedvet minden hívő számára a szívből jövő énekes imádsághoz.”

Tímár Sára és zenekaran nagyváradi előadására a belépés ingyenes.

 

 

Copyright © 2024 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu