Kulturális folyóirat és portál

VAR apr 04_05_uj 1

2022. május 31 | Tóth Hajnal | Kultúra

Új dimenziók, Petőfi-ihletések és születésnap

Sok minden történt mostanság a nagyváradi Tibor Ernő Galéria háza táján. Az Új dimenziók című csoportos kiállításon bemutatkoztak az új alkotótársak, március 16‑án pedig a Petőfi Sándor élete, költészete ihlette alkotásokból nyílt tárlat. Nem mellesleg 32 esztendős lett a TEG, a sok váradi által kedvelt magyar közösségi tér és alkotói kompánia.

A járvány miatt meglehetősen nehéz időket vészelt át a Tibor Ernő Galéria (TEG). Sok mindent kellett fölfüggeszteni, elhalasztani. Bonyolulttá váltak a tárlatnyitók is. Sok esetben kénytelenek voltak közönség nélkül, zárt körben megtartani a vernisszázst. Végső búcsút kellett venniük szeretett alkotótársuktól, Rob Tibortól. Amióta ő távozott e földi létből, sajnos már hitvese, Rob Ibolya sem tud a régi lenni, bár a művészet most is menekvést, kiteljesedést jelent számára.

Az utóbbi évek veszteségei miatt nagyon megfogyatkozott a társaság. Ezért is helyeződik nagy hangsúly az új alkotók becsábítására, idevonzására. Csathó Töhötöm, a TEG művészeti vezetője elmondta: fontos megújítani, frissíteni a lelkes társaságot, hogy továbbvigyék a galéria célkitűzéseit, hogy továbbra is teret adhassanak rendezvényeknek, benne legyenek ezután is a kulturális vérkeringésben. Hasznosítani szeretnék az új energiákat is, mindezt folyamatosan megnyilvánuló művészeti életté alakítva.

Az Új dimenziók kiállításon tehát új arcok, új technikák, új szemléletmódok tűntek föl. Amint a vernisszázson elhangzott: a TEG alkotói mindig is több irányból közelítették meg a művészetet. Mariana Achim grafikák mellett üvegfestéssel is foglalkozik. Elmondta: dr. Anca Popescunak köszönheti, hogy nyugdíjas éveiben sikerült rátalálnia az alkotás útjára. Csordás Piski Ibolya újrahasznosítható anyagokból vegyes technikával készít különleges kreációkat. Furcsa figurái az emberi lélek sötétebb, komorabb, némelykor fájdalmasabb rétegeit jelenítik meg. Madarasi Csilla művészetpedagógiát végzett. A kiállításra főleg a női testet ábrázoló grafikákat hozott. Ám emellett tetoválással is foglalkozik, csodásak az emberi bőrre tetovált rajzai. Marian Noémi Éva szerint életének egyik legjobb döntése volt, hogy csatlakozott a TEG csapatához, hiszen itt kedves, nyitott, baráti társaságra lelt. Gyermekkora óta rajzol, fest, szívesen kísérletezik különféle technikákkal. Dorina Morna hagyományos módszerekkel készült egyedi stílusú, gyönyörű kalapokkal gazdagította az Új dimenziók kollekcióját. Nyitrai Károly pointillista stílusban készült grafikái jellegzetes váradi hangulatokat, épületeket ábrázolnak. A tárlatra hozott olajfestéssel készült képet is. Szabó Enikő Anna színes, kerámiadarabokból létrehozott mozaikmunkái (napos-holdas életfa, virágos-madaras, virágos-macskás) harmóniáról, kifinomultságról tanúskodnak.

Csathó Töhötöm elmondta még: továbbra is várják új alkotók jelentkezését. Nem oklevélhez kötött a tagfelvétel, hanem alkotói munkához, színvonalhoz, kreativitáshoz. Van, akit nekik kell bátorítaniuk, mert visszahúzódóbb, vagy mert valamiért elsodorta az élet a művészettől.

A Petőfi 200 című tárlaton, amint az elnevezés is sejtette, a poéta ihlette képzőművészeti munkákat lehetett megtekinteni. E kiállítás anyagára is a sokféleség jellemző: portré, csendélet, akvarell, nonfiguratív, realista, absztrakt, pasztell. Volt, akit a költő forradalmisága, szabadságvágya sarkallt alkotásra. Volt, akit a gyermeki énje, szülői házhoz fűződő kapcsolata, volt, akit a szerelmes versei ihlettek meg inkább. A galéria központi falán látható Petőfi-portréról annak alkotója, Csathó Töhötöm elmesélte: a Petőfi Sándor alakjáról fennmaradt dagerrotípia inspirálta. Festés közben pedig magyar népzenét hallgatott, hogy jobban megragadja Petőfi személyiségét. Mindenki (a TEG régi és új alkotói) a maga módján festette, rajzolta vagy formálta meg az ebben a személyiségben rejlő magyar virtust, illetve mindazt, amit Petőfi lénye szimbolizál.

A vernisszázson Petőfi-versek hangzottak el Meleg Vilmos színművész, valamint Fórián Andrea, a Sola Fide Keresztyén Kulturális Csoport vezetője előadásában. Thurzó Sándor József brácsaművész a szabadságharc szellemiségéhez illő zeneműveket játszott, az ismert Kossuth-nótánál a közönség mindjárt a dal kezdetén énekelni kezdett. A Sola Fide tagjaiként a Füzesi család (Edit, Olívia, Csaba) is előadott néhány zeneszámot.

Március 23‑án Gajai Ágnes és Csepei Róbert színművészek zenés műsorral léptek föl a pincegalériában, ekként ünnepelve meg a TEG megalakulásának 32. évfordulóját. A dalok (Máté Péter, Republic stb.) mellett a Víz és bor, valamint az Én című Petőfi-verseket, továbbá A csók című novelláskötetből Kosztolányi Dezső-szövegeket építettek be az előadásba.

Nyitókép: Az új alkotótársak Csathó Töhötöm galériavezető társaságában

Galériabeli fotók: Új dimenziók, új stílusok a TEG-ben; Csathó Töhötöm a Petőfi 200 megnyitóján; A Petőfi ihlette egyik alkotás; János vitéz – mozaikban; Csepei Róbert és Gajai Ágnes színművészek ünnepi műsora a TEG 32. születésnapján

(Megjelent a Várad 2022./4. számában)

 

Copyright © 2022 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu