Kulturális folyóirat és portál

padodo

2019. szeptember 21 | Tóth Hajnal | Kultúra

HolnapFeszt-nyitány, avagy Teremtés Pa-dö-dőtől Ady-performanszig

Az Élő Várad Mozgalom néhány tagjának irodalmi performanszával kezdődött meg csütörtök este a VII. HolnapFeszt.

A Várad szerkesztőségében megtartott úgymond nulladik napon, pontosabban nulladik estén először Ozsváth Zsuzsa költő és Tasnádi-Sáhy Péter író adta elő a Teremtés – Pa-dö-dő című, saját alkotásaikból összeállított performanszát. Mindkét szerzőnek van Teremtés című írása, ez adta az ötletet ehhez a performanszhoz, amelyet nyáron mutattak be Debrecenben, az Ünnepi Könyvhéten, most pedig Nagyváradon játszották el. Hogy miről is szól el, milyen hangulatok jellemzik? Sokféle, akár a teremtés lépései. Semmi. Semmiségek. Sárgák és pirosak. Zsákutca. Vergődés. Szabadság. Szabadulás. Játék.

Ezután Kemenes Henriette költő olvasta föl Ady villáskulcsot hazudik című új versét, amely része az élő váradosok Ady-performanszának. A HolnapFeszten egy kis kedvcsináló hangzott el az előadásból, amelyet néhány nap múlva Budapesten mutatnak be a PestText elnevezésű irodalmi fesztiválon.

Pénteken estte rendre megtelt az Ady Emlékúzeum épülete, ahol előbb Vindis Andrea színésznővel Simon Judit beszélgetett, majd Darvay-Nagy Adrienn színháztörténésszel és Demeter András színésszel Szűcs László, végül Szabó K. István rendezővel és a róla szóló színházművészeti albumot összeállító Daniela Şilindeannal Simon Judit. (Az est részleteire visszatérünk.)

*

Szombaton délután fél öttől Boka Lászlóval és H. Szabó Gyulával folytatódik a program, majd Ujvárossy Kerekes Gyöngyi készülő albumát ismerhetik meg, végül Kocsis Csaba énekmondó (Berettyóújfalu) Ady és a többi holnapos költő megzenésített verseiből ad elő.

Copyright © 2023 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu