Kulturális folyóirat és portál

2021. április 22 | Hírek

Ökoirodalom: Terra 2.0

Pénteken hagyja el a nyomdát a nagyváradi Orlando Balaș Terra 2.0 című verseskötete. A temesvári Brumar Kiadó gondozásában megjelenő kiadvány a szerző hatodik könyve, eddig német nyelvtankönyveket, egy verseskötetet és egy irodalomtörténeti munkát mondhat magáénak. Orlando Balașnak egyébként a temesvári kiadónál hamarosan újabb, színházi kötete is megjelenik Incomod címmel.

A Terra 2.0 egyike a Romániában megjelent első ökoirodalmi műveknek; a műfajnak Németországban vagy az Amerikai Egyesült Államokban a XIX. századra visszanyúló hagyománya van. Az ottani irodalomban a természet állapotára is reflektáltak, erre egyik legjobb példa Romain Gary, aki Az ég gyökerei című regényéért Goncourt-díjat kapott.

A Terra 2.0 kötet versei nem harcos ökológiai propagandaírások, egyszerűen versek, irodalmi szövegek, melyeknek ihletői a természet állapota vagy a kortárs életmód okozta érzések. A szerző nem „osztályharcra” hív verseskönyvében, hanem gondolkodásra és a természet szépségeinek felfedezésére invitál.

A román nyelvű kötetet egyelőre a Brumar Kiadó honlapján vagy a terra2.0@yahoo.com e-mail-címen rendelhetik meg az érdeklődők, ára 20 lej.

Coperta1_Terra

Copyright © 2024 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu