Kulturális folyóirat és portál

lonhart1

2018. október 7 | Fried Noémi Lujza | Irodalom

Azt írja meg, amit megél

Lőnhárt Melinda Szaggatott című verseskötetét a Nagyváradi Könyvmaraton második napján mutatták be a Szigligeti Stúdióban.

 

Szűcs László, a kötetet kiadó Várad kulturális folyóirat főszerkesztője felidézte hogy a szerző első, Látható hiány cím, ugyancsak verseket tartalmazó kötetének 2014 őszén rendhagyó bemutatót is tartottak a Playback Társulat művészei, a műfaj szokásainak megfelelően a közönség bevonásával. A módszer igen hasznos a szöveg megismerésére, megélésére, befodadására.

Eltelt négy év, és a szerző  újabb kötettel jelentkezett, melyről annak szerkesztője, Tasnádi-Sáhy Péter és Kemenes Henriette, a Várad folyóirat szerkesztőségi titkára beszélgetett Lőnhárt Melindával, aki válaszai mellett több verset is felolvasott a könyvből, többek között azt a szövegét, amit a Fiatal Írók Szövetségének (FISZ) táborában írt.

Szerkesztőként nem volt túl fárasztó munkája a kötettel, a központozás egységesítése, illetve ennek különböző változatainak kialakítása jelentette a legtöbb feladatot, hiszen nem lehetett egységesíteni azt, izgalmas volt ugyanakkor a versek, szövegek címbe is kiemelt, s a szerző művével illusztrált szaggatottsága. A cím értelmezése kapcsán némi vita is kibontakozott a résztvevők között, hiszen kiderült, nem ugyanazt értik a szaggatott szó alatt. Felmerült a költői én kérdése is, a szerkesztő úgy vélte, hogy a költői én szaggatott, abban valamiféle passzivitás jelenik meg.

„Azt próbálom megírni, amit megélek” – válaszolt Lőnhárt Melinda Kemenes Henriette azon kérdésére, hogy mennyire szeretne mindent megírni. A Kolozsvárott élő szerzőnek ugyanakkor az írás egyfajta pihenést, megnyugvást is jelent. Azt is elárulta a györgyfalvi iskola magyartanárként dolgozó Lőnhárt Melinda, fontos számára az is, hogy tanítványaitól kapott visszajelzést verseiről.

A könyvet hamarosan Kolozsvárott is bemutatják.

Copyright © 2024 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu