Kulturális folyóirat és portál

notaros_plakat

2022. december 2 | Hírek

Nótáros Lajos könyvének közös bemutatója

A Familia és a Várad kulturális folyóiratok és a Gheorghe Șincai Bihar Megyei Könyvtár könyvbemutatóra invitál december 9-én, pénteken 18 órától a nagyváradi Iosif Vulcan Emlékmúzeumba (Iosif Vulcan utca 16. szám). Ekkor az aradi újságíró és esszéíró, Nótáros Lajos Run, omule, run! című regényét mutatják be.

A regény a múlt század ’70-es éveibe nyújt betekintést a fiatal szereplőkön keresztül, és ironikusan helyezi górcső alá a hazai kommunizmust, a szerző életének valós történéseit is bemutatja, például azt, amikor a 20 évesnél is fiatalabb szerző egy barátjával Romániából Floridába akar szökni.

Az Arca folyóiratban megjelent írásában Florin Ardelean így méltatja egykori történelem–filozófia szakos évfolyamtársának prózaírói képességeit: „A könyv élvezettel olvasható. A cselekmény krimire emlékeztet, benne 19 éves, összebalhézó fiatalokkal, az »aranykor« bárjainak és kocsmáinak túltengésével és bohémságával, gazemberekkel és tucatszélhámosokkal, lüktető erotikával, alacsony tétekkel, takarékos megélésekkel, alig felfedezett és a körülményekhez képesti lázadás páncélja alá rejtett félelmekkel.”

Ha valaki kíváncsi arra, hogyan képzelték el 50 évvel ezelőtt a szökést Amerikába – a kísérlet sajnos egy târgoviștei hotelben megbukott –, annak érdemes elolvasni a Run, omule, run! című könyvet.

Copyright © 2024 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu