Kulturális folyóirat és portál

VAR jun 39_osszevonjak

2021. július 15 | Fried Noémi Lujza | Kultúra

Múzeumok összevonása

Folytatódik a kulturális intézmények átszervezése: a nagyváradi és megyei vezetés megegyezett arról, hogy összevonják a Körösvidéki Múzeumot és a Nagyváradi Városi Múzeumot.

Egyre inkább úgy tűnik, hogy az amúgy is megcsonkított nagyváradi kulturális élet egyes szereplőin lehet rúgni még egyet. Bár e sorok írásakor a Szigligeti Színház, a Regina Maria Színház és a Nagyváradi Állami Filharmónia tervezett összevonásáról még nem voltak hivatalos, mindössze kiszivárgott információk, a múzeumok összevonásáról április 27‑én már aláírták az együttműködési megállapodást a Bihar Megyei Tanács és a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal képviselői.

Az átszervezést július 1‑ig el is végezték, az új múzeum a polgármesteri hivatal támogatásával, de a megyei önkormányzat fennhatósága alatt működik, új székháza a Körösvidéki Múzeum székhelyén lesz. Az összevonásról szóló közlemény szerint ez a lépés egységes kulturális stratégiához és a működési költségek csökkenéséhez vezet majd, és állítólag a megtakarításokat a múzeumi terek felszerelésére fordítják. Az új terek berendezéséhez „a legjobb helyi szakembereket használják” majd, és bevezetnek egy egységes turisztikai kártyát a múzeumokba való belépéshez.

Három lépésről egyeztek meg, melyeket az új múzeumi struktúrának kötelező lesz tiszteletben tartania, idézi Ilie Bolojan megyei tanácselnököt a nyilatkozat. Az első ez év végéig tart, ennek része a Körösvidéki Múzeum második emeletének a befejezése, illetve ott a kortárs művészeti és a történelmi részleg kialakítása. A második lépés jövő év április 20‑ig tart, eddig kell elkészülnie a múzeum harmadik emeletének és megnyílnia ott a néprajzi részlegnek, s ugyanez a határideje a Szabadkőműves Múzeum megnyitásának. A harmadik lépés és az összevonás egyik célja, hogy a vár fejedelmi palotájának termeit befejezzék, és újra megjelöljék a kezdő délkört, mely egykor Nagyváradon haladt keresztül. A várbeli terek a Nagyváradi Városi Múzeum kezelésében voltak, s az összevonás után csak a múzeumként használt terek kerülnek a Körösvidéki Múzeumhoz, a többi helyiség a polgármesteri hivatal ingatlankezelőségéhez kerül, mondta Florin Birta polgármester.

Május 5-én egyébként létre is hozták azt az öttagú bizottságot, amely a múzeumi átszervezéssel foglalkozott. Ennek három tagját a megyei tanács jelölte ki, ők Felicia Ciupa, a Körösvidéki Múzeum gazdasági igazgatója, Mihaela Roșan, a megyei önkormányzat jogtanácsosa és Gabriel Moisa, a Körösvidéki Múzeum muzeológusa; a váradi polgármesteri hivatalt pedig Eduard Florea, a gazdasági igazgatóság ügyvezető igazgatója és Ionuț Ciorba, a városi múzeum aligazgatója képviseli. A bizottság feladatai közé tartozik a múzeumok vagyonának felmérése, azt közösen kezelik, és nekik kellett megtalálniuk az átszervezés törvényes módját is.

(Megjelent a Várad 2021/6. számában)

Copyright © 2022 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu