Kulturális folyóirat és portál

mesek paravan

2021. október 4 | Hírek

Mesék a paraván mögül

Október 6-án, szerdán 18 órától az V. Fux Feszt – Erdélyi Magyar Hivatásos Bábszínházak Fesztiváljának nulladik napján mutatják be Biró Árpád Levente Mesék a paraván mögül – Szemelvények a nagyváradi művészi bábjátszás történetéből (1950-1989) című tanulmánykötetét az Árkádia Bábszínház előterében. A szerző beszélgetőtársa Botházy-Daróczi Réka, a Szigligeti Színház Lilliput Társulatának művészeti vezetője. A könyv a Holnap Kiadó gondozásában jelent meg. A borítót Ozsváth Zsuzsa tervezte.

Hiánypótló kötetet tart kezében a tisztelt olvasó a szó legszorosabb értelmében. Bíró Árpád Levente nagyon nagy szolgálatot vállalt magára: láthatóvá tenni a láthatatlant. Amellett, hogy a kötetben számtalan (báb)színháztörténeti érdekességet fedezhetünk fel, lapozás közben érezni: olyan dokumentumot tartunk kezünkben, amely emlékeztet, hogy egy rövid időszakot leszámítva a bábszínháznak mindig is harcolnia kellett a létjogosultságáért. A korabeli ideológiai elvárások, a fenntartó által szabott korlátok, a színházi szakma perifériáján való létezés mind olyan akadály volt a műfaj alkotóinak, amit kitartással, alázattal, hatalmas tehetséggel és szorgalommal győztek le.

Botházy-Daróczi Réka megfogalmazása szerint: „Örömmel tölt el, hogy nem tűnik el nyomtalanul az elmúlt több mint hét évtized, mert ha van krónikás, nem vész a feledés homályába Fux Pál, Kovács Ildikó, Szele Vera, Bölöni Vilmos vagy Dankó János neve és munkája. Ha van krónikás, van történelem.”

 

Copyright © 2021 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu