Kulturális folyóirat és portál

varad februar_2024 borito

2024. február 13 | Várad | Kultúra

Megjelent a VÁRAD februári száma

Az irodalmi, művészeti, kulturális, társadalmi, tudományos folyóirat, a VÁRAD 23. évfolyamának második száma most került ki a nyomdából, és ezúttal is száz oldalon kínál olvasni- és látnivalót.

A Restitutio in integrum című lapindító rovatban ezúttal nem vers, hanem a tavaly elhunyt Pomogáts Bélának a magyar nyelv közösséget formáló és összetartó szerepéről szóló eszmefuttatása olvasható. Prózai írásokat Varga Melindától, Kocsis Csabától, Szentpáli Gavallér Zsuzsától, Bölöni Domokostól, Derzsy-Ben Ondtól, verset Madár Jánostól, Zsirai Lászlótól, Szilágyi Ferenc Hubarttól, Csávossy György Istvántól, Molnár Zsolttól közöl a folyóirat. László Gyopár újabb „állatmesékkel” jelentkezik, Balázs Géza egy különleges alkotóra és művészetére irányítja az olvasók figyelmét Égerházy-ikonok című írásában. Demeter Szilárd és Bölöni Domokos új könyveiről Kovács Flóra, valamint Szentgyörgyi László közölnek recenziókat, Fried Noémi Lujza pedig George Orwell kevésbé ismert két művének új magyar nyelvű kiadásáról ír.

Szlopp Bernadette a lapszám képzőművészét, a csíkszeredai-nagyváradi Kovács Kingát mutatja be és méltatja. Farkas László ezúttal egy múlt századi bűntény történetét járja körül az 1938. évi erdélyi sajtó tükrében, mégpedig Böszörményi Emil jogász, szociáldemokrata vezető meggyilkolását. Szintén helytörténeti írás a Szilágyi Gyuláé, aki a legendás közösségi vezető, Wallner László alakját idézi fel A fogolykiváltó Szűz Mária orgonistája címmel.

A Várad friss száma beszámol Eszteró István új könyvnek bemutatójáról, illetve az Euro Foto Art Egyesület nemzetközi fotópályázatáról, és ezúttal is megtalálható a folyóiratban Lencar Péter filmkrónikája (Álmaid hőse), a Régen és most rovat és a keresztrejtvény.

A kiadvány újságosbódékban, könyvesboltokban vásárolható meg 10 lejért. Előfizethető 3 hónapra 25 lejért, 6 hónapra 50 lejért, 1 évre 100 lejért a Gheorghe Şincai Bihar Megyei Könyvtár pénztárában készpénzzel vagy postán pénzesutalvánnyal (mandat poştal) az „Abonament Várad” megjegyzésnek a feltüntetésével: Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai” Oradea; CUI 4687188; Cod IBAN: RO66TREZ07621G330800XXXX, Trezoreria Oradea. Az előfizetők a lapot postán kapják meg, ezért a pontos nevet és lakcímet tudatni kell a szerkesztőséggel személyesen, telefonon vagy elektronikus postán a következő elérhetőségeken: Nagyvárad, Armatei Române utca 1/A, C épület, II. em. 7. ajtó; telefon: 0259/431–257, 116-os mellék; postacím: 410087 Oradea, str. Armatei Române nr. 1/A, corp C; e-mail: varadszerkesztoseg@gmail.com, bibliobihor@yahoo.com. A korábbi lapszámok a Varad.ro honlapról tölthetők le.

 

Copyright © 2024 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu