Kulturális folyóirat és portál

cafe (3)

2019. november 10 | Fried Noémi Lujza | Irodalom

Maraton Café Ady-képről, műhelytitkokról

 

A költő és újságíró Adyról, drámákról és színházról is beszélgettünk szombaton délelőtt a Centenáriumi Ady Drámakihívás szerzőivel a Várad folyóirat szerkesztőségében.

 

A műveiket csütörtök estétől péntek délutánig papírra vető, illetve laptopba író szerzők is elárultak műhelytitkokat, de az Adyról is szóló beszélgetésbe valamennyi jelenlévő bekapcsolódhatott. Talán meglepő, de volt, aki azzal a vallomással kezdte, hogy őt nem feltétlenül tudta megszólítani Ady költészete, mások pedig arról beszéltek, hogy az életműre tekintve nem tudják szétválasztani a költőt és publicistát, hiszen Adynak nemcsak a versei maradandóak, hanem, mint Szűcs László fogalmazott: a publicisztikája annyira érvényes, nyelvileg annyira korszerű, hogy írásai olykor egy-két szó cseréjével akár ma is születhettek volna, bár az nem biztos, hogy a jalenben is találnánk hozzá mérhetően bátor tollú publicistát. Olyan résztvevője is akadt a beszélgetésnek, aki fiatalon versmondóként találkozott Ady verseivel.

Biró Árpád Levente, Demény Péter és Lovassy Cseh Tamás a drámakihívás három szerzője, ők csütörtökön tudták meg, hogy a sorsolást követően Ady életének mely epizódjából kell drámát írniuk, illetve, hogy ki az a négy-nágy színész, aki segít ezeket színre viszi. A rendezőket szintén sorsolás útján döntötték el pénteken este, így azt már tudni, hogy Biró Árpád Levente szövegét Hunyadi István, Demény Péter darabját Tasnádi-Sáhy Péter, míg Lovassy Cseh Tamásét Mátyás Zsolt Imre állítja színpadra.

Persze, a szerzők mellett mások is, például Simon Judit szerkesztő, Fazakas Márta, a Szigligeti Társulat művészeti titkára Egresssy Zoltán író, Verestói Eszter-Csilla tanár is beszélt saját Adyval kapcsolatos véleményéről, tapasztalatairól, Ady-képéről, s szó esett a körülötte gerjesztett álvitákról is.

Ami a szerzőket illeti, érdekes volt hallani, ki hogyan közelítette meg az általa kapott „feladatot” a rendelkezésére álló meglehetősen rövid idő alatt. Annyit ízelítőként elárulhatunk, hogy volt, aki humorosan, volt, aki témáját a jövőbe helyezve, és volt, aki a „színház a színházban” technikáját alkalmazva igyekezett megfelelni a drámakihívásnak.

Aki a szombat esti bemutatóról lemaradt, az a három előadás felvételét hamarosan megtekintheti a You Tube megosztón.

 

A szerző felvétele

Copyright © 2024 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu