Kulturális folyóirat és portál

VAR maj 14_15_lena 1

2021. június 22 | Tóth Hajnal | Kultúra

Léna verses doboza – Náluk minden nap a költészetről szól

Léna, ez a tüneményes, mosolygós, ragyogó szemű, kilencedik évében járó leányka nap mint nap Versországba varázsolja azt, aki hagyja, hogy magával ragadja egy különleges verses szelence hangulata. A kislány versmondásában van sok-sok humor, pajkosság, eredetiség. A Facebookon létrehozott, Léna verses doboza elnevezésű oldalt jelenleg több mint hatvankétezren követik.

Léna ráérez a versek lényegére, s a maga sajátos módján, értelmezésében csudajól és nagyon szerethetően adja elő a műveket a verses videókban. Megannyi ember szívébe visz ezáltal vidámságot, líraiságot, derűs bölcsességet és örömöt. Léna verses dobozával és Lénával kapcsolatos kérdéseinkre a budapesti versmondó lányka édesanyja, Mészáros Zsófia válaszolt.

– Ki volt az első költő, aki rabul ejtette Léna szívét? Miként kezdődött a versek iránti szeretet?

– Dolák-Saly Róbert Szolnokon dedikálta Az én vagyok a kedvenc állatom című verseskötetét. Hazamentünk, elkezdtük olvasni, és azt vettük észre, hogy Léna első hallás után minden verset vissza tudott mondani. Akkor még nem voltunk tisztában azzal, hogy jó előadó-képessége is van, csak azzal, hogy a memóriája remek.

– Hogyan adódott az ötlet: létrehozni a Léna verses doboza oldalt a Facebookon? Ez, ha jól tudom, idén hároméves lesz, és – ami a szándék is volt az oldal indulása óta – mind több és több embernek csal mosolyt az arcára. Mi mindent jelent Nektek ez az időszak?

– Léna óvodai ünnepségén azt láttam, hogy a gyerekek olyan verseket mondanak, amiket nem élveznek, nem értenek, csak kórusban, monoton hangon elmondanak. Nincsenek mögöttük csillogó szempárok, nincs mosoly az arcukon. Azt gondoltuk, hogy kellene mutatnunk valami újat. Változtassunk a szemléleten! Egy anyák napján például nemcsak sírni lehet, hanem nevetni is. Egy karácsonyi műsor sem csak az áhítatról kell hogy szóljon. Elkezdtünk kutakodni, és rájöttünk, mennyi kiváló kortárs költőnk van, és hogy a verseiket meg kell mutatnunk a közönségnek. Mivel közben kiderült, hogy Léna nem csupán könnyen tanul verset, hanem el is tudja mondani, egyértelmű volt, hogy ő lesz az oldal arca, hangja.

– Melyik versmondásról készült az első videófelvétel?

– Dolák-Saly Róbert Dilemmacska című verse volt, amelyet a korábban említett dedikáláson megvásárolt könyvben találtunk.

– Mostanra szépen összegyűltek a költemények a skatulyában és Léna emlékezetében, lelkében. Körülbelül hány mű található Léna verses dobozában?

– Most már több százról beszélhetünk. Sok vers nyomtatható formában kerül az oldalra, de persze a közönség kedvence mindig az, amit Léna ad elő.

– Minek alapján választják ki a verseket? Pillanatnyi hangulat szerint, vagy előzetes tervet állít össze Léna? Vagy mikor hogy?

– Ez változó. Vannak tematikus heteink, például évszakokhoz kötődően. Van, hogy egy adott költőt mutatunk be, de olyan is van valóban, hogy Léna pillanatnyi hangulata dönti el, hogyan tovább.

– Sok magyarországi és erdélyi kortárs költő volt már az oldal vendége. Mesélnél néhány emlékezetes találkozásról, barátságról?

– Épp nemrégiben volt a vendégünk Balázs Imre József, a legújabb könyvét, a MadárÁBÉCÉT mutattuk be. Volt szerencsénk vele találkozni egy könyvfesztiválon, közös képek is készültek. Megható volt látni, ahogy a költő és a kis versmondó találkozik. De sorolhatnám tovább: Tóth Ágnes, Száva Csanád, Bertóti Johanna szintén visszatérő vendégek az oldalunkon.

– Grecsó Krisztián – ő Nagyváradon is járt többször, volt irodalmi estje, sokan szeretik – új gyermekverskötete is bekerült Léna verses dobozába. Hogyan alakult ki az együttműködés vele?

– Grecsó Krisztián telefonon keresett meg minket azzal, hogy szeretné, ha Léna az új gyerekverskötetéből elmondana néhány verset. Örültünk a felkérésnek, mert egyrészt nagyon kedveljük Grecsó Krisztiánt, másrészt a Belefér egy pici szívbe című könyv tele volt olyan versekkel, amik Lénának nagyon tetszettek. A pandémia miatt még nem tudtunk találkozni, de bízunk benne, hogy egyszer egy felolvasóesten vagy könyvbemutatón sikerül személyesen is megismerni egymást.

– A nagyváradi Tóth Ágnes is volt már vendég. Hogyan bukkantatok rá?

– Ő Léna egyik kedvenc költője. Az interneten találtunk rá a verseire. Innentől minden ment a maga útján. Megkerestük, összebarátkoztunk, és azóta rendszeresen posztolunk tőle verseket. Kiváló költő, remek humorral. Nem véletlenül szereti nagyon a közönség.

– Rengeteg visszajelzést kaptok. Megemlítenétek néhány érdekesebbet?

– Elképesztő az a szeretet, amit Léna az emberektől kap. Sok idős, magányos ember küld üzenetet, hogy boldogabb a napjuk, ha Lénát hallják. Rengeteg pedagógus is van a csoportunkban, akik az oldalról válogatnak verseket a diákoknak. És ami aktuális meg érdekes: az online órákon sokszor Léna videóit használják, ezzel is motiválva a gyermekeket a versmondásra, versolvasásra.

– Több vers is szól a járványról, bezártságról, magányról, oltásról, félelemről. A versek humora átsegíthet nehézségeken. Ti hogyan élitek meg a járványhelyzetet?

– A nevetés gyógyít. Épp ez volt a célunk! Nem akartuk tipikus karanténos versekkel sokkolni az embereket, hanem megmutatni, hogy bizony lehet humorral is átvészelni ezt a nehéz időszakot. És a lényeg: hadd lássák, tudják meg azt, hogy a gyerekek hogyan éreznek.

– Macskarajongóként óhatatlanul meg kell kérdeznem: lesznek‑e még „cicás napok”?

– Imádjuk az állatokat, a macskákat pedig különösen. Lénának van egy Pamacs nevű cicája. Az ő érkezése ihlette a „cicás napokat”. Biztosan mondhatom, hogy lesznek még macskákról szóló verseink.

– A Dalszövegelés rovatban például az április 5-én 75. életévét betöltött Bródy Jánostól is található dalszöveg Léna előadásában. Volt-e visszajelzés arról, hogyan tetszett a versmondás a szerzőnek?

– Sajnos nem tudjuk, hogy eljutott‑e a vers Bródy Jánoshoz. A Facebook-csoportjában megosztották, és a Bródy-rajongók nagy kedvence lett Léna.

– Mivel készült Léna a magyar költészet napjára? És gyermeknapra lesz‑e valami meglepetés?

– Külön nem készültünk április 11-re, a magyar költészet napjára, hiszen mondhatjuk, hogy nálunk minden nap a költészeté. Gyereknapra tervezünk egy játékot, azt majd időben megosztjuk az érdeklődőkkel.

– Májusban mi minden kerül Léna verses dobozába?

– Biztosan lesznek tavaszi verseink, és ahogy már megszokta a közönség, folytatjuk a vicces, szókimondó, gyerekszájas versek sorozatát. Folytatjuk továbbá a Versek felnőtt‑ és gyerekszemmel rovatunkat, ebben ismert és tehetséges színművészekkel szaval együtt Léna.

– Melyek a kedvenc témák mostanság?

– Nyitottak vagyunk minden újra, érdekesre, formabontóra.

– Milyen a jó gyermekvers? „Csillogva visszanéz”, „él és éltet”?

– Igen! Akkor jó, ha felkelti a gyermek figyelmét, örömmel hallgatja vagy mondja saját maga. Kicsiknek mondókák, nagyobbaknak érdekes dolgokról szóló, költői eszközöket használó, szókincset bővíteni képes versek vagy izgalmas „gyerekszáj”, svéd típusú versek.

(Megjelent a Várad 2021/5. számában)

Copyright © 2021 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu