Kulturális folyóirat és portál

VAR apr 37_a kozosseg 1

2022. május 26 | Fried Noémi Lujza | Kultúra

A közösség tere lett a palota alagsora

A fa‑ és fémmegmunkáló műhelyben még van tennivaló, de a terek egy részét már használatba vették a nagyváradi római katolikus püspöki palota alagsorában kialakított Fix Makerspace-ben.

Március második napján Böcskei László római katolikus megyés püspök, Gönczi József, a Romániai Vállalkozásokért Egyesület (Rove) elnöke és Posa Tibor projektmenedzser sajtótájékoztatója után be is jártuk a szépen kialakított, berendezett tereket. Ezek némelyikét már használatba is vették, mondta el kérdésünkre Posa Tibor. Azt is megtudtuk tőle, hogy az alagsornak egy összesen 700 négyzetméteres részében alakították ki a kreatív alkotóműhelyeket és az irodaként használható tereket, itt ezek mellett egy többfunkciós terem is van, amelyben koncerteket, filmvetítést, de akár kisebb konferenciákat is meg lehet tartani.

Böcskei László felidézte: egyszer egy román újságíró katakombának nevezte a pincét, s bár ők sosem hívták így, a kifejezés mégis találó, hiszen az őskeresztények találkozóhelyei voltak a katakombák, s ők is azt szerették volna már a püspöki palota felújításának kezdetén, hogy az épület a közösség számára a találkozások helye legyen. Talán Patachich püspök nem gondolt volna arra, hogy ily módon is használatba vegyék a palotát, de „nekünk feladatunk, hogy megőrizzük az örökséget” – mondta Böcskei László. Hozzátette: fontosnak tartja, hogy a kisvállalkozók mellett akár a pályaválasztás előtt álló fiatalok is kipróbálják például a műhelyeket.

Gönczi József felidézte, hogy 2019 decemberében indult a Románia–Magyarország határon átívelő, európai uniós finanszírozású projektjük, melyben a Rove partnere a debreceni Innova Észak-Alföld Regionális Fejlesztési és Innovációs Ügynökség Nonprofit Kft. A 960 ezer euró összértékű Interreg projektben a váradi székhelyű egyesületnek 500 ezer euró, debreceni partnerének 460 ezer euró jut. Az alagsorban kialakított műhelyek berendezése körülbelül 300 ezer euróba került, a fennmaradt összeget pedig képzésekre és mentorálásra fordíthatják majd, mondta Gönczi József.

A fa‑ és fémmegmunkáló műhelyben még hátravannak az utolsó simítások, de a varrógépekkel, hímzőgéppel, szabóasztallal stb. berendezett textilműhely már elkészült, akárcsak a podcastok készítésére is alkalmas fotó‑ és videostúdió. A közösségi irodák és nyomtatóállomások is használatra készek, utóbbiak érdekessége, hogy 3D‑s nyomtatókat is lehet majd használni.

Nyitókép: Posa Tibor, Böcskei László és Gönczi József

(Megjelent a Várad 2022./4. számában)

Copyright © 2023 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu