Kulturális folyóirat és portál

kovacslevente

2016. szeptember 28 | Hírek

Kovács Levente majdnem tényregénye Nagyváradon

Kovács Levente rendező, egyetemi tanár És jött az aranykor című könyvét mutatják be szeptember 28-án, szerdán 18 órától Nagyváradon az Illyés Gyula könyvesboltban (Teleki / Primariei utca). A műfaja szerint „majdnem tényregény” szerzőjével Molnár Judit tanár, újságíró beszélget.

A mű a kommunista diktatúra Ceauşescu előtti korszakának izgalmakkal teli hétköznapi eseményeit elevenít fel a szerző által „majdnem tényregényként” megjelölt műfajú kötetben.

A marosvásárhelyi Bernády-házban tartott júniusi könyvbemutató előtt Kovács Levente a Népújságnak adott interjújában úgy fogalmazott: Nagyon sok valós történet van a regényben, hiszen egy adott kor megtörtént politikai eseményei is megelevenednek, a szereplők karakterében viszont sok fiktív elem van. Nincsenek a regényhősöknek az életből vett hús-vér másai. Ahogy a festőnek modellt állnak, úgy nekem, az írónak „modellt éltek” az alanyok egy-egy olyan figurához, amit én teremtettem meg. (…) Olyan történetek, fiktív jelenetek vannak a regényben, amelyek visszaadják ugyan a történet eszmei, érzelmi töltetét, de valójában eltérnek a valóságtól. (…) Megjenik a kor árnyoldala is, hiszen arról is szó van, hogy egyes embereket miként manipulált a volt szekuritáté, hogyan zajlottak a kihallgatások, a beszervezések – ezek mind valós, a korra igencsak jellemző epizódok voltak, de a szereplők, a valóságtól eltérően, egy kicsit más kontextusban kerülnek ilyen helyzetbe.

Copyright © 2024 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu