Kulturális folyóirat és portál

VAR dec 022_16os anyag_minden1

2023. május 8 | Várad | Közérdekű

A Körösvidéki Múzeum napjai

Május 9–23. között szervezik meg a 25. alkalommal Nagyváradon a Körösvidéki Múzeum napjait. Május 9-én, kedden 17 órakor Ion Tămâian díszítőművészeti tárlatát, május 10-én, szerdán 12 órától a múzeum udvarán a Mária és Ferdinánd című kiállítást, 11-én, csütörtökön szintén 12 órától a Darius Hulea szobrászati kiállítását nyitják majd meg.

A program része a május 13-i Múzeumok éjszakája, ekkor19 órától éjfélig ingyen látogathatják meg az érdeklődők a következő múzeumokat. A Körösvidéki Múzeumban az állandó és időleges tárlatok mellett eladással egybekötött kiállítás lesz révi, fehér kerámiákból Póli (Hasas) Mária és Póli Emanuel pedig bemutatót is tart, a múzeum udvarán gasztronómiai különlegességekkel várják a látogatókat, és szelfizni is lehet majd az arra kialakított helyen, az I. Ferdinánd Király Katonai Múzeum önkéntesei óránként őrséget váltanak majd, valamint hazafias és katonaénekeket adnak elő, az amfiteátrumban 20 órától tangókoncert lesz.

A vár fejedelmi palotájában lévő Nagyváradi Városi Múzeumban szintén megnézhetik az állandó és ideiglenes kiállításokat, például a Mátyás király udvarát bemutatót, vagy éppen az 1970-80-as évek diszkóival ismerkedhetnek meg.

Az Ady Endre, Iosif Vulcan és Aurel Lazăr nevét viselő emlékmúzeumokban az állandó kiállításokat láthatják. A Nagyváradi Ortodox Püspökség múzeumát, illetve a Szent Miklós görögkatolikus katedrális tárlatait is megnyitják a nagyközönség előtt.

A Nagyváradi Római Katolikus Püspökség a barokk palota tárlatait, a bazilikát, illetve a Gránátalma Patikatörténeti Múzeumot teszi látogathatóvá a Múzeumok éjszakáján.

Május 16-án, kedden 12 órától a Körösvidéki Múzeum kollokviumai keretében a Román Nemzeti Bank munkatársai tartanak konferenciát, ugyanaznap 17 órától a solyómkőpestesi leletről tart előadást dr. Cristian Găzdac, majd 18 órától az ő és Călin Ghemiș Hoarding for value. Roman denarii and their imitations. The hoard Peștiș I című könyvét mutatják be. Május 17-én, szerdán 12 órától a Iosif Vulcan Emlékmúzeumban Sabina Horvath Ponevi aflate în colecția Muzeului Țării Crișurilor, ugyanaznap 17 órától a Körösvidéki Múzeumban pedig Stelian Tănase Negustorul de antichități című könyvét mutatják be.

Május 18-án, csütörtökön, a múzeumok nemzetközi napján 10 és 18 óra között ingyenes lesz a belépés a Körösvidéki és a városi közgyűjtemények minden kiállítására, valamint a három emlékmúzeumba. Május 19-én, pénteken 12 órakor az Hochhauser Ronald Aparate de muzică mecanică în colecțiile Muzeului Țării Crișurilor című gyűjteménykatalógusát mutatják be az Aurel Lazăr Emlékmúzeumban, 17 órától a városi vármúzeumban dr. Flori Bălănesc, tart előadás az emberi jogokért indított Goma-mozgalomról, majd 18 órától az ő Paul Goma. Conștiință istorică și conștiință literară című könyvét mutatják be ugyanott.

Május 20-án, szombaton 20 órától a városi múzeumban a ’70-80-as évek diszkójába léphetnek be 10 lejes belépő ellenében az érdeklődők, kérik, hogy mindenki annak az időszaknak a divatja szerint öltözzön. Május 23-án, kedden, a zárónapon 17 órától Mária királynéról tartanak előadást a Körövidéki Múzeumban, 18 órától pedig a róla szóló kötetet mutatják be ugyanott.

Copyright © 2024 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu