Kulturális folyóirat és portál

VAR jun 39_osszevonjak

2022. május 11 | Hírek

A Körösvidéki Múzeum napjai

Május 14-én, szombaton kezdődnek és május 28-áig szintén szombatig tartanak a Körösvidéki Múzeum napjai. A programsorozat 24. kiadását több közintézménnyel, egyházzal és civil szervezettel közösen szervezték meg ebben az évben.

A Múzeumok éjszakáját hetedik alkalommal ünneplik közösen május 14-én, szombaton a váradi közgyűjtemények. Aznap 19 órától kezdve éjfélig ingyenes lesz a belépés a Körösvidéki Múzeum (képünkön) állandó és időszakos tárlataira, az udvaron pedig katonai múzeum váradi kirendeltsége szervez különféle fegyveres bemutatókat.

Nyitva állnak az említett időpontban a nagyközönség előtt a nagyváradi római katolikus bazilika, valamint a katolikus és ortodox püspökségek illetve a Szent Miklós görögkatolikus katedrális múzeumi terei, illetve valamint a Gránátalma Patikamúzeum. Szintén várják a látogatókat a nagyváradi várban lévő városi múzeum tárlataira, valamint az Ady Endre, a Iosif Vulcan és az Aurel Lazăr nevét viselő emlékmúzeumokba.

Május 16-án, hétfőn 17 órától a Körösvidéki Múzeumban a Nagyváradi egyetem zene tanszéke szervez zenei fesztivált, május 17-én, kedden pedig szintén 17-től Bihar megyei gyógynövényeket bemutató kiállítást nyitják meg ugyanott.

Május 18-án, szerdán van a múzeumok nemzetközi napja aznap 10–18 óra között mind a három emlékmúzeumba, mind a Körösvidékibe ingyenes a belépés, utóbbiban 18-tóül Andrada Ciupeiu tart hegedűkoncertet. Május 19-én, csütörtökön szintén a Körösvidéki Múzeumban tartanak biztonságpolitikai szemináriumot 10–13 óra között, erre az érdeklődőket is várják, május 20-án, pénteken pedig 12 órakor a Dinicu Braghină újságíró gyűjteményéből származó tárgyakból nyitnak kiállítást a városi múzeumban.

Május 24-én, kedden déltől az Aurel Lazăr Emlékmúzeumban a Körösvidéki Múzeum szakembereinek könyveit mutatják be, május 25-én, szerdán 14 órával diákoknak szerveznek emlékmentet a nagyváradi ortodox zsinagóga mellett található holokauszt-emlékműtől Heyman Éva szobráig. Május 26–28. között, tehát csütörtöktől szombatig a Körövidékiben és a Gheorghe Șincai Bihar Megyei Könyvtárban archeológusoknak szerveznek találkozót.

 

 

 

Copyright © 2024 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu