Kulturális folyóirat és portál

2011. szeptember 5 | Kinde Annamária | Kritika

Könyvlelő (Markó Béla Út a hegyek közt c. haikukötetéről, Széles Klára „Mit látsz egy íróasztalon?” Lászlóffy Aladár világa c. monográfiájáról és az Erdélyi szép szó 2010 c. vers és prózaválogatásról)

Markó Béla 99 haikuját tartalmazza az a kötet, amely Út a hegyek közt címmel jelent meg idén a csíkszeredai Bookart Kiadó gondozásában. Szerkesztette Kovács András Ferenc.

Láng Orsolya illusztrációit sajnos nem mindig értem, aminthogy azt sem, miért kísér egyes verseket illusztráció, másokat pedig nem.

A nyolcvanas évek könyvtárgyainak hangulatát idéző kötet tipográfiáját és borítótervét Hajdú Áron jegyzi. Kevés betű körül az olvasóban kiteljesedő képeknek teret engedő, sok fehérség a könyvoldalakon.

Aranyeső

ahogy szorítja
Isten a kemény ágat
sárgán kibuggyan

Vihar

a csupasz ágon
nem fog a szél de töri
ha kivirágzik

Reggeli tűz

tüzes golyó hull
egyetlen szem cseresznye
fröccsen a harmat

Eső után

levélen vízcsepp
angyal nyelve hegyéről
lassan legördül

Napkelte

ellöki magát
a veréb s egy fénysugáron
leng a szilvafa

Széles Klára „Mit látsz egy íróasztalon?” című könyvének alcíme Lászlóffy Aladár világa. Az igényes és terjedelmes monográfia a budapesti Napkút kiadónál jelent meg 2007-ben. Hozzánk nemrégiben jutott el. A Lászlóffy Aladár költői tevékenységét több tekintetben is tágas kontextusban vizsgáló értekezés érdekfeszítő olvasmánynak bizonyult, aminthogy az lehet minden kortárs magyar költészet iránt érdeklődő olvasó számára. Magyar irodalom tanároknak, gondolom én, kifejezetten ajánlott.

Erdélyi szép szó 2010. Harminc romániai magyar szerző verseit és prózáját tartalmazza 175 oldalon az idei gyűjtemény. A kötet megjelenését a Communitas Alapítvány támogatta. A válogatást, szerkesztést Fekete Vince és Lövétei Lázár László végezte. Kiadta a csíkszeredai Pro Print Kiadó.

Olvasmánynak rendkívül érdekes, különösen a gazdag és változatos próza. Bár ez talán attól lehet, hogy költőink hagyományosan kiváló teljesítményéhez az évek során már hozzászoktunk.

Copyright © 2024 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu