Kulturális folyóirat és portál

komolyzenei

2023. szeptember 7 | Molnár Judit | Kultúra

Komolyzenei évadkezdés

Beszélgetés Nagy Kálmánnal, a Nagyváradi Állami Filharmónia koncertmesterével.

– Az elmúlt évadban gyakran szóba került az igazgatócsere a nagyváradi filharmóniánál, s bár a különböző viták nem zavarták meg a heti hangversenyeket, de a vezetőváltás általában stílusváltást is jelent mindenütt. Hogyan éli meg az intézmény ezt a váltást?

– Az évadjaink már harmadik éve stabilan kitolódtak egy hónappal, ezen az augusztusi kültéri nyári évadot értjük, amely egybefolyik a szeptemberben kezdődő új évaddal. Tehát hogyha változást keresünk, talán az immár állandósult nyári évad jöhet mindenképp szóba.

– Klasszikus értelemben véve milyen újdonságokat jelentett a nyári évad?

– A tereken való jelenlétünkre irányuló elvárás a megyei vezetőségtől jött, mondván, hogy kerüljünk minél közelebb a közönséghez. Intézményünk viszont inkább nyári évadban gondolkodott, mintsem hogy utcazenészként jelenjünk meg a tereken. Szerencsére ez a gondolat nagyon jól bevált nem utolsósorban annak is köszönhetően, hogy népszerűbb, könnyebben emészthető műsoraink vannak, és íme, a töretlen érdeklődés bizonysága: az idei első nyári koncertünket ezernégyszázan tisztelték meg.

– Miben fog különbözni az idei évad az eddigiektől? A közönség szempontjából a változások pozitív vagy negatív előjelűek lesznek-e?

– A jó hírem az, hogy a mindenkori csütörtöki hangversenyeink változás nélkül meg lesznek tartva. Évadnyitó koncertünk Beethoven Missa solemnis műve lesz szeptember 21-én. Emellett teljes Beethoven-estünk lesz októberben, de tartunk majd áriaesteket is, külön műsorral fogjuk megtisztelni Csajkovszkij halálának 130. évfordulóját, megszólal majd Bartók Béla ritkán hallott műve is, a Cantata profana, és természetesen nem marad el a hagyományos, nagyon népszerű újévi hangverseny sem.

– Az új évadban jönnek-e olyan meghívottak, akik még nem jártak nálunk, vagy a régről ismert kedves vendégek tartják majd fenn az érdeklődést?

– Röviden úgy vezetném be a válaszom, hogy is-is, részletekbe menően viszont elmondhatom, hogy jönnek nagyon rég nem látott-hallott karmesterek, mint Cristian Mandeal vagy Cristian Oroșanu, jönnek a váradiak számára jól ismert karmesterek (Mihnea Ignat, Cristian Spătaru, Tiberiu Soare vagy David Crescenzi), de jönnek Váradon még soha fel nem lépett karmesterek is, mint például Andrej Vesel vagy Mircea Pădurariu. A fellépendő szólisták közül pedig megemlíteném Irmina Trynkos hegedűművészt, Ștefan Cazacu gordonkaművészt, Anna Fedorova zongoraművészt, valamint Octavian Lup és Răzvan Suma csellóművészeket.

– És a műsorban lesznek-e Váradon eddig még nem játszott művek is?

– Dicsekvés nélkül mondhatom, hogy nagy meglepetés lesz, és feltehetőleg nagyon sok hallgatónak megnyeri a tetszését a februárban műsorra tűzött Melani Mestre tangó-hegedűversenye, melyet jómagam fogok játszani Hermann Szabolcs vezényletével.

– Új tagok jöttek-e a zenekarba, illetve mentek-e el a régiek közül?

– Mivel a jelenlegi megyevezetés nem engedélyezi az újonnan jött tagok szerződésének a véglegesítését, ezért sajnos az idei évadban is néhány személy más filharmóniához szerződött, ahol megkapták a kellő biztonságot. Alkalmaztunk négy új tagot is, egyikük frissen végzett, a többieknek már van szakmai tapasztalatuk, és reméljük, hogy a már fentebb említett bizonytalanság miatt nem fognak ők is hamar elmenni.

– Évadkezdés közeledtével mire hívná fel leginkább a közönség figyelmét?

– Most, amikor az új sürgősségi kormányrendelet bárdja lebeg a kulturális intézmények fölött, megkérjük, hogy ne csak az előadásokon való jelenlétükkel támogassanak, hanem minden hírre odafigyelve az esetleges aláírásgyűjtésekben is. És természetesen, ami örök, az továbbra is érvényes: igyekezzenek nem elkésni, a színpadon lévőket és a nézők sorában körülöttük ülőket evéssel-ivással ne zavarják, és állandóan felsíró gyerekeket ne hozzanak a koncertekre, vagy ha az otthoni körülmények megkövetelik, akkor a kijárathoz közeli helyeket foglalják el velük.

Copyright © 2024 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu