Kulturális folyóirat és portál

VAR okt 28_29_egymasba 1A

2021. november 23 | Molnár Judit | Kultúra

Egymásba folyó évadok hordaléka

A tavasszal történt váratlan, durva hatalmi beletenyerelés a nagyváradi kulturális életbe leginkább talán a filharmónia intézményét érintette: első lépésben menesztették menedzseri tisztségéből Meleg Vilmos színművészt, aki minden kétséget kizáróan bizonyította éveken át, milyen hozzáértően vezet egy kulturális intézményt, ugyanakkor ő volt az egyetlen igazgató, aki visszautasította az általa irányított intézmény művészeinek számbeli csökkentését. A hatalmi szó azt is kimondta, hogy ezentúl nyereségesnek kell lennie a szimfonikus zenekarnak, mert egyébként nincs értelme a működésének. Ez az elv érvényesült a zenekar állományából történt elbocsátásokkal, majd pedig az idei nyári évad hangversenyeire a jegyárak égbe szökkenésével. Az új évad kezdete előtt Nagy Kálmán hegedűművésszel, a zenekar koncertmesterével beszélgettünk.

– A fentebb említett körülmények között mire számíthat az új évadban a zenészek közössége, illetve a nagyváradi zeneszerető közönség?

– Az évad összeállítása abszolút úgy marad, ahogy eddig is volt, igyekszünk minél többet megőrizni az évadkezdési hagyományból, vagyis minimum heti egy koncert csütörtökönként este hét órától. A nyári évaddal kapcsolatban szeretném elmondani: országos szinten bármennyire is a nagyváradi zenekar volt az egyetlen, amely bepótolta a pandémia kitörése miatt elmaradt koncerteket, ez a megye vezetésének mégsem volt elegendő, mivel az idén immár „kötelező” lett a nyári évad. Magyarán: a zenekar az erőgyűjtéshez szükséges pihenés nélkül, mondhatni, simán ment át az egyik évadból a másikba, mindezt úgy, hogy közben a fejünk fölött villogott a megyei tanács megszorításoktól fényesre sikált bárdja. A bárd éle az átalakítási szándék: a megyefőnök minden kulturális intézmény művészeinek szerződését véglegesről egyévesre akarja átalakítani, mondván, hogy „aki nem termelt, az bármikor repülhet”. Ehhez csak annyit fűzök most hozzá, hogy Európa-szerte mindenütt csakis végleges szerződések vannak a szimfonikus zenekarokban, valamint azt, hogy az állam azért hozta létre állami kulturális intézményként a többi között a váradi filharmóniát is, hogy ez az elnevezés és ez a státus megóvhassa a mindenkori zenekart a különböző politikai, gazdasági szelek hordalékaitól.

– Az intézménynek még nem lévén állandó vezetősége, az egész évadra vagy csak egy rövid időtartamra állították össze a műsort? Kérdezem ezt annak tudatában, hogy csak tíz, illetve öt előadásra szóló bérletek válthatók az eddigi egész évados bérletektől eltérően.

– Egész évadra megvan a programunk majdnem végleges formája, ami természetesen adminisztratív okok miatt még időközben változhat. Ami a bérleteket illeti, az említetteken kívül van egész évados is, de ennek az árát az intézmény szponzorálási lehetőségnek szánja.

– A műsor összeállításában, ami természetesen vendég előadók és karmesterek meghívását is jelenti, milyen mértékben sikerült elhárítaniuk a már említett hatalmi szónak a piaci árusításhoz hasonlító anyagi megkötései okozta akadályokat?

– Sajnos az elmúlt évadban kénytelenek voltunk megtapasztalni, mit is jelent a megyei tanács „pártfogása”: alig többet, mint amit önerőből meg tudunk valósítani. Így az idén is kénytelenek leszünk sokat foglalkoztatni a két állandó karmesterünket, illetve a pandémiára való tekintettel a meghívott karmestereket is kénytelenek vagyunk nagyrészt az ország határain belülről keresni, és a szólisták zöme is hazai művész lesz. Ami egyelőre biztos, az első három hét műsora: az évadnyitó koncerten vezényel Romeo Rîmbu, szólista Gabriel Croitoru, műsoron Mendelssohn e‑moll hegedűversenye és Beethoven V. szimfóniája. A következő két héten vezényel a Japánban élő Ciprian Marinescu, szólista Răzvan Suma, programon Haydn IV. csellóversenye és Dvořák VIII. szimfóniája, a következő koncerten nem lesz szólista, Horváth József vezényli Glazunov balettjelenetét, Arenszkij variációit egy Csajkovszkij-témára és Hacsaturján Álarcosbál-szvitjét. Reményeink szerint a változó szelek ellenére is a hallgatóságunknak minden alkalommal meglesz az öröme, mivel – mondhat bárki bármit – a zenekar tagjainak, vagyis nekünk legfontosabb célunk az örömszerzés és a sokrétű igények kielégítése.

Címlapkép: Nagy Kálmán hegedűművész, a Nagyváradi Állami Filharmónia koncertmestere

(Megjelent a Várad 2021/10. számában)

Copyright © 2023 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu