Kulturális folyóirat és portál

nepi 1

2022. július 20 | Hírek

Kézművesek vására a Rhédey-kertben

A Népi Mesterek Vásárát immár 29. alkalommal tartják meg Nagyváradon, a Rhédey-kertben (mai nevén Bălcescu park). A július 22–24. között tartandó eseményre mintegy 129 népi mestert, illetve iparművészt várnak portékáikkal Románia majd’ minden szegletéből: Máramarosból, Bukovinából, jó néhány partiumi településről, Székelyföldről, Olténiából, Dobrudzsából, Moldovából, Bánságból. Emellett érkeznek a találkozóra magyarországi, szerbiai, besszarábiai alkotók is. A kínálat ezúttal is változatos lesz, a portékák lajstromán találhatók: cserép- és agyagedények, bőrből, vasból, üvegből  és fából készült dísztárgyak és használati eszközök, mézeskalácsok, kürtőskalács, ékszerek, festmények, fajátékok, afrikai maszkokk, stb. Fogyatékossággal élő gyermekeket, fiatalokat segítő civil szervezetek (mint például a Nagyváradi Down Egyesület) képviselői is árusítanak majd emléktárgyakat, képeslapokat, miegyebet.

A vásár július 22-én, pénteken 11–20 óra között látogatható. Július 23-án, szombaton 9–20 óra között, július 24-én, vasárnap pedig 9-től 19 óráig lehet nézelődni, vásárfiát beszerezni a vásárban. A rendezvényen délutánonként a megye különböző településeiről érkező néptánccsoportok, illetve népzenei előadók lépnek fel.

A Népi Mesterek Vásárának főszervezője a Körösvidéki Múzeum, együttműködő partnere a Bihar Megyei Tanács, a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal, a Bihar Megyei Kulturális Központ, a Bihar Megyei Kulturális Igazgatóság, valamint a Körösvidéki Múzeum Barátai Egyesület.

Copyright © 2023 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu