Kulturális folyóirat és portál

evadhirdeto 2

2021. szeptember 13 | Várad | Kultúra

Kezdődik az új színházi évad Nagyváradon

Tizenegy bemutatóval, a Fux Fesztivál és a HolnapUtán Fesztivál jubileumi kiadásaival, illetve a Nagyvárad Táncegyüttes fennállásának huszadik évfordulója alkalmából szervezett eseményekkel várja közönségét a 2021/2022-es évadban a Szigligeti Színház. A váradi teátrum a járvány után most először hirdet újból bérletet.

A szeptember 11-ei évadhirdető sajtótájékoztatón Czvikker Katalin menedzser beszámolt az előző évad eredményeiről: annak ellenére, hogy az ünnepi, 120. évad is a pandémia jegyében telt, a Szigligeti Színház társulatai a szezon során 187 előadást játszottak több, mint 25 ezer néző előtt. A főigazgató elmondta, a nézőszám és a jegybevétel tekintetében is a menedzseri pályázatban vállaltak több, mint 60 százalékát sikerült teljesíteni, ami a körülményekre való tekintettel jelentős sikernek számít. Az elmúlt időszakban felmerült, a nagyváradi kulturális intézmények újraszervezésére vonatkozó elképzelésekkel kapcsolatban Czvikker Katalin elmondta: „Ha szükség van ránk, nincs az a mód, ami ezt a rendszert megszüntethetné”.

A sajtótájékoztatón a továbbiakban a társulatok művészeti vezetői számoltak be a 2021-2022-es évad terveiről. Botházy-Daróczi Réka elmondta, a Lilliput Társulat előadásai idén a bátorság témáját dolgozzák fel. A Lilliput Társulat ugyanakkor ötödik alkalommal szervezi meg az erdélyi magyar hivatásos bábszínházak találkozóját: a FuxFesztet 2021. október 6-10. között, az előadásprogramot pedig a tavalyi évad elmaradt bemutatójával, a Sosevolt cirkusz című előadással nyitják meg. Az évad során Ulrich Hub Nyolckor a bárkán című kortárs meséjét (rendező: Lélek Sándor Tibor), Menjünk, lássunk egy csodát! címmel adventi betlehemes játékot (rendező: Dió Zoltán),  Kertész Erzsi Nem, a barátom című meséjét (rendező: Székely Andrea), illetve a Grimm-testvérek Rigócsőr királyfiját (rendező: Hanyecz-Debelka Róbert) viszik színre a társulat művészei.

A Nagyvárad Táncegyüttes művészeti vezetője, Szabó Enikő Ágnes az együttes két új táncosát – Törteli Nadint és Barabás Hunort – mutatta be, akik az előző évadban csatlakoztak a csapathoz, és a következő szezonban fontos szerepekben láthatjuk őket viszont. Az évad első bemutatója az Antigoné című ókori görög dráma modern táncszínházi adaptációja lesz Törteli Nadinnal a főszerepben. Később Szólótáncok címmel a társulat kortárs táncosai mutatnak be egy-egy táncetűdöt egy egészestés előadás keretében. Az évad nagyszínpadi folklórprodukciója a Fitos Dezső és Kocsis Enikő táncosok koreográfiájában színpadra kerülő Boldog békeidők munkacímű előadás lesz. A Nagyvárad Táncegyüttes 2022-ben ünnepli fennállásának huszadik évfordulóját, amely alkalomból 2022. február 11-13. között jubileumi hétvégét szerveznek, illetve 2022. április 21-24. között a 16. Erdélyi Magyar Hivatásos Néptáncegyüttesek Találkozóját látják vendégül Váradon.

A Szigligeti Társulat művészeti vezetője, Novák Eszter azzal kezdte mondandóját, hogy emlékeztette a közönséget arra, miszerint a Szigligeti Színháznak egy játszóhelye maradt, amely helyzet rányomja bélyegét az új évad tervezésére is. „Éppen ezért az új évadot úgy terveztük, hogy lehetőleg nagy szereposztású, sok jó feladattal kecsegtető műveket tudjunk színpadra állítani”-  hangsúlyozta Novák Eszter, majd hozzátette: a Léda-házban kialakított térben próbákat és felolvasószínházi alkalmakat is szerveznek majd a jövőben.

A Szigligeti Társulat első bemutatóját, az Anca Bradu által rendezett Csongor és Tündét október 1-én tartják meg. Az évad második premierjében, Az öreg hölgy látogatása című, Novák Eszter által rendezett Dürenmatt-darabban a teljes társulat látható lesz – címszerepében pedig a pályakezdésének negyvenedik évfordulóját ünneplő Fábián Enikőt láthatja majd a közönség. Szilveszterkor Huszka Jenő Gül Baba című operettjét tűzi műsorára a színház Forgács Péter rendezésében, az évad második felében pedig Nyikolaj Erdmann Az öngyilkos című abszurd vígjátékát Botos Bálint, Molnár Ferenc Játék a kastélyban-ját pedig Balogh Attila viszik színre.

Az évadhirdető sajtótájékoztatót Novák Eszter gondolata zárta: „Hiszünk abban, hogy együtt lenni és élő emberek által eljátszott történetekben részt venni csoda, ezért reméljük, hogy a közönség a következő évadban is minket választ.”

A 2021/2022-es évadban a Szigligeti Színház kilenc hagyományos bérletházat, illetve egy szabadbérletet hirdet, amelyről részletesen a www.szigligeti.ro weboldalon, illetve a színház jegypénztárában és népszerűsítési pontjain kihelyezett évadhirdető füzetekben olvashatnak az érdeklődők. A bérletértékesítési időszak szeptember 14-én kezdődik; bérleteket kizárólag a színház központi jegypénztárában válthatnak. Az előadásokra jegyek a jegypénztárakban, illetve online, a szigligeti.biletmaster.ro oldalon kaphatók.

A központi jegypénztár (bejárat a Madách utca 2. szám felől) nyitvatartása:

Hétfő – zárva

Kedd, csütörtök: 10-19

Szerda, péntek: 13-19 óra között, illetve egy órával az előadások előtt.

Árkádia jegypénztár nyitvatartása

Hétfő:10-17

Szerda, péntek: 10-13 óra között, illetve egy órával az előadások előtt.

 

Copyright © 2024 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu