Kulturális folyóirat és portál

varadinum

2020. április 23 | Hírek

Későbbre halasztódik a Festum Varadinum

A XXIX. Festum Varadinum szervezői arról értesítettek közleményükben, hogy később szervezik meg az idei rendezvénysorozatot.

„A koronavírus-járvány olyan helyzetek elé állított minket, amelyekre az elmúlt évtizedekben nem volt példa. Ezért minden eddiginél jobban oda kell figyelnünk egymásra, és felelős döntéseket kell meghoznunk, amelyekkel közösségünket védelmezni tudjuk. Az Együtt vagyunk Varadinum szlogen csak úgy nyerhet igazi értelmet, ha az összefogást és egymás támogatását minden érdek fölé helyezzük.

A világegészségügyi ajánlásokat, a nagyváradi és partiumi magyarok iránti elkötelezettségünket, valamint nem utolsósorban a józan ész által diktáltakat figyelembe véve, a Festum Varadinum csaknem harmincéves történetét tekintve, példátlan döntést kellett meghoznunk. A nagyváradi magyarok legnagyobb és legrégibb ünnepségsorozatát, az együttműködő partnerekkel egyetértésben, egy későbbi – vélhetően késő nyári vagy kora őszi – időpontban szervezzük meg, amikor azt a járványügyi rendelkezések lehetővé teszik” – olvasható a közleményben.

Az elmúlt hónapokban az ünnepségsorozat munkatársai odaadóan dolgoztak azon, hogy a XXIX. Festum Varadinum programkínálata minden eddiginél színesebb legyen, s ezen eseménysort reményeik szerint rendhagyó formában bár, de meg tudják mutatni a város közösségének.

A Festum Varadinum szellemiségének alapját jelentő Szent László-búcsút és -körmenetet a  Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye az érvényben lévő szabályozások értelmében, a húsvéti miserendhez és a csíksomlyói búcsúhoz hasonlóan, változatlan időpontban megszervezi, a szertartást pedig online közvetíti.

A 2020-as esztendő Festum Varadinum ünnepségsorozatának további intézkedéseiről idejében tájékoztatják az érdeklődőket az esemény Facebook-oldalán, honlapján és az együttműködő médiapartnerek segítségével.

 

 

 

 

Copyright © 2024 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu