Kulturális folyóirat és portál

varad dija

2018. május 15 | Hírek

Véget ért a 27. Festum Varadinum

Május 13-án a Szigligeti Színházban zárult a nagyváradi Festum Varadinum rendezvénysorozat. A Kaukázusi krétakör előadása előtt idén a faitalokat megszólító rendezvények szervezőit díjazták.

 

Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke Jeremiás könyvére (31. fejezet, 33. vers) alapozta igei köszöntőjét, melyben arra hívta fel a figyelmet, hogy egy ilyen ünnepségsorozat végén el kell gondolkodnunk azon, mi volt a szép, a jó, és mi az, amin még javítani kell. Nagyszerű dolog találkozni egy-egy eseményen, együtt gondolkodni alapvető ügyekről azért, hogy megtervezzük a jövendőt is. Példává kell lennünk a távolmaradóknak, a fiataloknak, hogy jó azonosulnia a Festum Varadinumra jellemző értékekkel, és belső indíttatásunk legyen az összefogásra, – mondta a református püspök.

Koncsek Vadnai Zita, a Varadinum Alapítány kuratóriumának elnöke elmondta: az ünnepségsorozat szervezésének fontos szempontja volt, hogy otthon érezhessük magunkat Váradon, ezért egyházi és irodalmi  események, iskolanapok, családi- és sportrendezvények, klasszikus és könnyűzenei koncertek egyaránt helyet kaptak a programban, a rendezvénysorozat példát mutat összefogásban, ami nemcsak ünnepi alkalmakkor, hanem a hétköznapokban is példamutató lehet.

Szabó Ödön parlamentii képviselő, a Festum Varadinuum kurátora elmondta, sok energia mozdult meg az elmúlt két hétben, sok olyan rendezvény volt, amelyen megnyilvánulhatott a sokszínűség, a váradi magyar közösség meghatározó intézményei, műhelyei fel tudták mutatni értékeiket. Mivel fontosnak tartják a fiatalok megszólítását, ebben az évben a díjakat is azoknak osztották ki, akik az ifjakat megszólító programokat is szerveztek az idei ünnepségsorozaton, így a Moszkva Kávézó, a Nagyváradi Magyar Diákszövetség, a Romániai Magyar Doktoranduszok és Fiatal Kutatók Szövetségének Bihar megyei szervezete, a Várad kulturális folyóirat képviselői és a Szigligeti Színház szervezői csapata vehette át a díjakat.

 

A képen Szabó Ödön, Koncsek Vadnai Zita, Fried Noémi Lujza és Csűry István

Copyright © 2024 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu