Kulturális folyóirat és portál

2013. március 20 | Hírek

Kapható a márciusi Biharország!

A szokásosnál négy oldallal több olvasnivalót kínál a folyóirat idei 3. száma, amelyet megrendelőinknek a Reggeli Újság lapterjesztői vagy a postások visznek házhoz, továbbá kapható Nagyváradon, Margittán, Nagyszalontán, Érmihályfalván és Székelyhídon az újságárusoknál.

Holnap talán csak nevében viseli magyarságát címmel Magyarcséke falu szórvány magyar közösségéről közlünk riportot, Szőke Ferenc a margittai Heczy Sándor hagyományőrző kisiparos, D. Mészáros Elek pedig Szabó Erzsébet székelyhídi háziorvos portréját rajzolta meg. Utóbbi szerző a Szomszédoló rovatunkba Létavértes polgáremsterével készített interjút, és Bojtra, a tájházba látogatott el, Kocsis Csaba pedig egy irodalom- és régiségkedvelő nagyrábéi pálinkafőzővel beszélgetett. Civilben rovatunkban bemutatjuk a margittai színjátszó kört, amely megalakulásának 20. évfordulóját egy új farsangi kabaré bemutatásával ünnepelte, továbbá a nagyszalontai Sinka István Kézműves Kör gazdag tevékenységével is megismerkedhetnek. Balázs Anita ír a Szalontát Békéscsabával összekötő kerékpárút megépítéséről, a kiveszőben lévő úri szabóságról és egy gyermekpszichológussal is elbeszélgetett. Hitvilág rovatunkban Szőke Ferenc ezúttal Maškara Jan berettyószéplaki római katolikus esperest mutatja be, a Históriában Szilágyi Aladár közöl összeállítást a kalandos életű Darvay Dániel érmelléki huszártisztről Milánótól Csokalyig címmel, Péter I. Zoltán pedig a régi váradi Vasfürdő történetét meséli el.

Gazdasági és önkormányzati vonatkozású írások foglalkoznak többek között az egységesített megyei hulladékgazdálkodással, a palagáz kitermelésének veszélyeivel, a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség híreivel, az Aparegio vízprogramban történt „helycserével”, Szűcs László jegyzete pedig a váradi Moszkva kulturális romkocsma bezárására reagál. A Literatúra rovatban Molnár Judit elemzi Balázs Béla A kék szakállú herceg vára c. művét, a Lektűrben Szilágyi Perjési Katalin novellája olvasható Keresztelő az Aranysárkányban címmel, Dánielisz Endre pedig a nyelvőrző írása mellett Fux Pál képzőművészről, bábtervezőről és rendezőről is megemlékezik. Jelentkeznek továbbá az állandó rovatok: az Évfordulók, a Gyógynövény-ábécé, az Életmód Fried Noémi Lujza masszázsról szóló sorozatának 3. részével, és nem maradt ki a keresztrejtvény sem.

Copyright © 2024 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu