Kulturális folyóirat és portál

VAR okt 44_45_jazz 1

2023. január 26 | Tóth Hajnal | Kultúra

Jazz a nyárban

A Balázs Elemér Group (BEG) két koncerttel is megörvendeztette augusztusban a dzsesszrajongókat Bihar megyében. Jóleső érzés volt újfent látni és hallani a remek zenészeket, hiszen a BEG muzsikusai régi, kedves visszatérő vendégek Váradon, hosszú esztendők óta rendszeresen járnak koncertezni a Körös-parti városba. Augusztus 7‑én új albumukat és új énekesnőjüket mutatták be a nagyváradi Posticum kulturális központban, augusztus 20‑án pedig a IV. siteri Szent István-napi zenei ünnepségen játszott az ismert és rangos formációból három zenész; Andrejszki Judit és Mizsei Zoltán énekművészek közreműködésével különleges zenei produkciót adtak elő, Király a jazzben címmel.

A Posticum kulturális központban jó ideje elképzelhetetlen bármily dzsesszfesztivált vagy koncertsorozatot megtartani a Balázs Elemér Group nélkül. A kiváló dobos, Balázs Elemér és zenésztársai szeretik az itteni közönséget, s a váradi publikum is szereti őket és magával ragadó zenéjüket.

A 2022-es Jazz Terasz elnevezésű koncertsorozat utolsó rendezvénye a kétszeres Fonogram-díjas BEG fellépése volt. Az esemény több szempontból is kuriózumnak számított. Egyfelől lemezbemutató koncert volt: az itteni rajongótábor a Celebration 20&10 című tizedik, jubileumi stúdióalbumuk anyagát ismerhette meg. A jazzkoncert része volt az együttes szintén jubileumi turnéjának, amellyel huszadik születésnapját ünnepelte. (A zenekarnak, mint oly sok más együttesnek, a járványhelyzet miatt félbeszakadt egy turnéja, koncertek halasztódtak, volt mit pótolniuk.) Másfelől amiatt is különleges volt a koncert, merthogy új énekesnőjük, Molnár Enikő a nyár utolsó hónapjának elején debütált náluk: augusztus 6‑án volt az első közös koncertjük a Debreceni Bor‑ és Jazznapokon, augusztus 7‑én pedig Nagyváradon léptek fel másodjára együtt. Molnár Enikő gondolatai a két koncert után: „Mindenki kedvesen fogadott, lelkesek voltak az első közös koncert miatt, így befogadva éreztem magam a csapatba. Kicsit még izgatott voltam, de ez szerintem érthető. (…) Nagyváradon már kicsit felszabadultabb voltam, nagyon kedvesek voltak a szervezők, készültek a fogadásunkra. Szuper hétvégét töltöttünk együtt.”

Nos, tehát a zenekar a következő felállásban játszott: Balázs Elemér (dob), Balázs József (zongora, billentyűk), Lakatos Pecek Krisztián (bőgő), Komjáti Áron (gitár), Czibere József (ütőhangszerek), Molnár Enikő (ének), Szakonyi Milán (ének). Az együttes előző énekesnője Horváth Cintia volt, vele ugyancsak sok szép zenei élménye van a BEG-nek. A művésznő gyermeknevelési szabadságon van, emiatt történt a váltás a bandában. Amúgy mindig remek énekesnőt választanak. Molnár Enikő hangja is csodaszép, öröm őt hallgatni. Akárcsak a szívvel-lélekkel játszó zenészek játékát, parádés szólóit. Jól tudnak együtt muzsikálni, lendülettel, lelkesültséggel, ihletettséggel.

Balázs Elemér 2000-ben alapította zenekarát, s teljes joggal büszke együttesére. Az elmúlt esztendőkben szerte a nagyvilágban, nagy fesztiválokon, különféle koncerttermekben, kicsiny klubokban játszottak. Váradra is mindig boldogan érkeznek, ez érződik is a koncertek hangulatán.

A Celebration 20&10 című albumon a muzsikusok saját szerzeményein keresztül ismerhető meg főleg a múlthoz, emlékekhez, harmóniához és barátsághoz fűződő viszonyuk. Szenvedély, fájdalom, öröm, elcsöndesülés, röviden szólva minden-minden megvan a Balázs Elemér Group immár valamivel több mint két évtizede kialakult zenei világában. A BEG hagyományaihoz híven az új lemezre is fölkerült egy magyar népdal (Ha elindul ez a vonat), valamint tisztelgés két, a zenekar számára fontos zenész, Lyle Mays és Michel Legrand előtt. Az új album esetében is hűségesek maradtak önmagukhoz. Ez a zene megnyugtat és elsodor, átölel és fölemel.

Balázs Elemér már a Posticum teraszán bejelentette: hamarosan visszatérnek e tájékra. Így is lett. Augusztus 20‑án a Váradhoz közeli faluban, Siterben tartották meg a Szent István-napi negyedik zenei ünnepséget. 2018-ban ugyanis a Siteri Református Egyházközség és a Partiumi Magyar Művelődési Céh közösen arra vállalkozott, hogy minden évben Szent István napján zenei ünnepséget szervez a siteri Árpád-kori templomban. Az idei zenei ünnepen két koncertnek is örvendhettek az odalátogatók. A rendezvény Szvorák Katalin Kossuth‑ és Liszt-díjas népdalénekes Mondj, szívem, dalt… című előadásával kezdődött. Egyebek között régi vallásos népénekek, himnuszok, zsoltárok és imádságok, valamint A teremtés dicsérete című lemezről néhány dal hangzott el.

Rövid szünet után következett a második koncert: a BEG három művésze, a dobos és zenekarvezető Balázs Elemér, öccse, Balázs József zongorista és Lakatos Pecek Krisztián nagybőgős muzsikált Andrejszki Judit és Mizsei Zoltán előadóművészek közreműködésével. A produkció alapját a Szent László király tiszteletére írt zenetörténeti emlékekből, a lovagkirály szentté avatása (1192) és a XX. század eleje között keletkezett liturgikus és népi énekekből állították össze. Érdekes volt, ahogyan mindez ötvöződött a jazzel, a BEG kifinomult, letisztult, szépséges dallamvilágával.

A koncert vége felé Andrejszki Judit elmondta: abban egyeztek meg a szervezőkkel, művészekkel, hogy minden esztendőben az éppen aktuális fellépő az egy esztendővel korábbi koncertből választ egy zeneszámot, s előadja annak saját stílusú feldolgozását. Mivel tavaly Sebestyén Márta énekelt a siteri zenei ünnepen Szent István napján, az ő produkciójából választották ki a Bocskai-himnuszt, búcsúzásképpen ez hangzott el – persze ugyancsak jazzesítve.

Nyitókép: A Balázs Elemér Group a Posticum teraszán. Fotó: Tóth Hajnal

Galériabeli képek: Andrejszki Judit, Balázs Elemér, Lakatos Pecek Krisztián és Balázs József a siteri templomban; Mizsei Zoltán. A szerző felvételei

(Megjelent a Várad 2022./10. számában)

 

Copyright © 2023 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu