Kulturális folyóirat és portál

VAR marc 36_37_jarvanyban 3

2021. április 28 | Várad | Kultúra

Járványban is gyarapodik az egykori Csipkés-kúria kiállítóháza

Az Ottományban lévő egykori Csipkés-kúria, amelyet az enyészettől mentettek meg, 2014 óta kiállítóházként működik. A fejlesztési munkálatokat a világjárványnak sem sikerült megakadályoznia.

A nyolc különböző méretű részre osztott belső térben nagyban folyik az átrendezés, Horváth Béla, Szalacs község polgármestere és Szűcs György, az ottományi kiállítóház mindenese épp az elhelyezendő tárgyakat mustrálja, alaposan mérlegelik a lehetőségeket. A Csipkés-kúriában kialakított múzeumban nagy örömmel fogadták egy magángyűjtő felajánlását: náluk helyezte el az Érmellék jellegzetes mesterségeinek tárgyi emlékeit. Az egykori lápi kultúrtáj a vizes területek lecsapolásával eltűnt. A múzeumban helyet kapott a többi között XIX. századbeli hálószoba-berendezés és nemesi nappali enteriőr is. Nemrég egy másik felajánló is jelentkezett XVIII. és XIX. századbeli stílusirányzatokat hordozó, igen értékes lakberendezési tárgyakkal.

Miután a kúria főépületét sikerült felújítaniuk, a melléképületek megmentését tűzték ki célul. A két évvel ezelőtt újjávarázsolt kazamatában jelenleg a község önkéntes tűzoltó-egyesületének tárgyi emlékeit lehet megtekinteni.

Ezzel egy időben rehabilitálták a 133 méter hosszú, ritkaságnak számító „vizes” pincét. Az ebben lévő vízgyűjtő forrás szabadeséssel látta el a kúriát a szükséges vízmennyiséggel. Szűcs György elmondta, hogy bár az elmúlt évben a látogatók száma jelentősen megcsappant, javában zajlanak a további fejlesztési pályázatok kivitelezési munkálatai. Bor és érmelléki hétköznapok név alatt fut az a 110 ezer eurós beruházás, amelynek eredményeként a téma tárgyi megjelenítésén túl konferenciákra, szakelőadásokra, ismertetőkre kerül majd sor, remélhetőleg már a nyár elején.

A Szalaccsal testvértelepülési kapcsolatokat ápoló magyarországi Rákóczifalva híres macimúzeumáról. Mivel az érmelléki községet az ezer pince falujaként is szokás emlegetni, a „testvérek” stílusosan ezer mackót ajándékoztak a Szalacs községhez tartozó Ottomány kiállítóházának.

A szintén magyarországi Hortobágy ugyancsak testvértelepülése Szalacsnak. Velük összefogva szintén benyújtottak egy nagy volumenű pályázatot, s ebben az érmelléki község által felhasználható összeg 800 ezer euró. Már állnak a falai annak a bemutatóháznak, amelyben a térség állat‑ és növényvilágával ismerkedhetnek majd meg az érdeklődők. Szintén a fent említett összegből újul meg a szalacsi négylyukú híd, s köréje két hektár területet visszamocsarasítanak, emellett bicikliút is épül. A Komáromi-kastély kertjében értékes faritkaságok találhatók, ez a terület ideális helyszíne lesz a megpályázott pénzből kialakítandó kalandparknak.

D. Mészáros Elek

(Megjelent a Várad 2021/3. számában)

 

Copyright © 2021 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu