Kulturális folyóirat és portál

Novak Peter

2022. december 1 | Várad | Kultúra

Istenes – Fordított élettörténet temetéstől a születésig

Istenes címmel rendez táncszínházi produkciót a Nagyvárad Táncegyüttessel Novák Péter. Az ismert magyarországi művész előadásában a társulat néptánc- és kortárstánc-tagozata egyaránt játszik. A premier december 4-én, vasárnap 19 órától lesz a Szigligeti Színház nagytermében.

A Kárpát-medence paraszti kultúrái – a maguk módján – szüntelen esztétikai válaszokat kerestek az őket egyéni vagy közösségi szinten foglalkoztató nagy kérdésekre. Gyakran drámaian vagy komikusan, máskor hittel telítve vagy jóleső fatalizmussal, valóságos vagy szürreális képekben fogalmaztak veszteségről, sorsszerűségről, szerelemről, halálról egyaránt.

Ebből az autentikus tudástárból merít az előadás, amely egy fordított élettörténet dramaturgiáját követve, a temetéstől a születésig, a koporsótól a bölcsőig kíséri végig a lét állomásait. Miként viszonyulunk az elmúláshoz és az öregkorhoz? Mennyire tesz boldoggá a megállapodottság, vagy milyenné a magány? Örökérvényűek-e a barátságról, szerelemről alkotott fogalmaink, boldog-e a gyermekkor, s megpróbáltatás-e a születés? Népművészetünk erdélyi dialektusai kivételesen „beszédesek” az emberi kapcsolatok terén, megrendítően jelenítik meg a közösségi, családi, férfi és női viszonyok relációit.

Táncosok: Barkóczi Réka, Benedek Janka m. v. / Herman Borbála m. v. (dupla szereposztás), Kádár Orsolya, Kerekes Dalma, Krupár Luca, Törteli Nadin, Barabás Hunor, Brugós Sándor Csaba, Drimba Máté, Forgács-Popp Jácint, Forgács Zsombor m. v., Imre Béla, Rácz Lajos

Zenészek: Dimény Eszter m. v., Dallos Levente

Díszlet- és jelmeztervező: Cristina Breteanu

Dramaturg: Czvikker Katalin

Zeneszerző: Kiss Ferenc

Koreográfusok: Törteli Nadin, Farkas Tamás

Rendező: Novák Péter

 

Copyright © 2023 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu