Kulturális folyóirat és portál

103307570_244569960329462_4217044665090355564_n

2020. június 9 | Várad | Kultúra

Ipszilon: élő online ősbemutató a Szigligeti Színházban

Kifejezetten élő online közvetítésre készült zenés előadás ősbemutatójára készül a nagyváradi Szigligeti Színház: a Romániában egyedülálló kezdeményezés nyomán megszülető Y című produkció premierjét június 21-én láthatják az érdeklődők.

A Balogh Attila és Benedek Zsolt által jegyzett Y – többéves forgatókönyv-fejlesztést követően –  többek között olyan neves alkotók közreműködésével kerül műsorra, mint Kárpáti Péter konzulens dramaturg, Cs. Kiss Zsuzsanna jelmeztervező (2018-ban a Színházi Kritikusok Céhe a legjobb jelmez kategóriában díjazta), Rancz András UNITER-díjra jelölt speciális effektek szakértője, illetve Keresztes Gábor zeneszerző (az Isteni műszak, a Drakulics elvtárs és a Békeidő című filmek zeneszerzője). Az előadásban a Szigligeti Társulat tizenkét színművésze lép színpadra.

A dráma egy fiatal lány, Naphegyi Eszter (Román Eszter) egy napját követi végig, amelyben konfrontálódnia kell családjával és annak értékrendszerével, saját képzelt identitásával és azokkal az illúziókkal, amelyeket eddig a valóságról alkotott. Az eseményeket szó szerint a főhős perspektíváján keresztül követhetjük végig: a játékot és ennek képanyagát ugyanis a főszereplő fejére szerelt GoPro-kamera rögzíti. Az így létrejövő látvány-élmény a fiatalok által ismert és szeretett First Person Shooter, illetve POV (Point Of View) játékokat idézi fel, sőt hasonlít a VR tapasztalatához is.

„Ez a megoldás egy új történetmesélési technikára ad lehetőséget (ami egyébként nagyszerűen szervesül a dráma szövegével), emellett olyan vizuális hatások számára is teret nyit, amelyek használják a nemrég felújított színház technikai lehetőségeit, viszont nagyon váratlan, újszerű összefüggésben. Formabontó játékmódra kínál lehetőséget a színészeknek is, azaz összességében elmondható, hogy egy olyan új színházi forma születik, amely egyszerre reagál a fennálló helyzetre, mégis képes megmaradni színháznak” – nyilatkozták a produkció alkotói.

Az előadás élő közvetítését egyszeri alkalommal, június 21-én, vasárnap 19 órától láthatja a közönség; jegyek kizárólag az Eventim.ro oldalon kaphatók. A jegyvásárlást követően az Eventim két e-mailt küld: az első e-mail a jegyvásárlást igazolja vissza és tartalmazza a megtekintéshez szükséges kódot; a második e-mailben pedig a megtekintéshez szükséges linket találják a nézők.

Játsszák: Román Eszter, Trabalka Cecília, Pitz Melinda, Molnár Júlia, ifj. Kovács Levente, Kovács Enikő, Tőtős Ádám, Gajai Ágnes, Sebestyén Hunor, Kiss Tamás, Kocsis Gyula

Írta és rendezte: Balogh Attila és Benedek Zsolt

Konzulens dramaturg: Kárpáti Péter

Díszlettervező: Golicza Előd

Jelmeztervező: Cs. Kiss Zsuzsanna

Zene: Keresztes Gábor, Moldován Blanka

Koreográfus: Györfi Csaba

Multimédia: Rancz András

Ügyelő: Vajda Zoltán

Súgó: Kerekes Barbara

 

 

 

Copyright © 2024 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu