Kulturális folyóirat és portál

IMG_5011

2019. szeptember 26 | Tóth Hajnal | Kultúra

Illúziók és utazások a színház világában

Szabó K. István rendező, a Szigligeti Társulat előző művészeti vezetője (2011-től 2015-ig) egy könyvbemutató erejéig visszatért Nagyváradra, a VII. HolnapFeszt vendégeként. A hovatartozás illúziója című albumban Daniela Şilindean kritikus, műfordító foglalja össze Szabó K. István művészetét, rendezői munkásságát. A szerzővel és a rendezővel Simon Judit beszélgetett.

 

A háromnyelvű (román, magyar és angol) album kritikákat, interjúkat, beszélgetéseket, sok-sok fotográfiát és más dokumentumokat tartalmaz. A borítóképen egy váradi színész, Dobos Imre látható. A kép nem egy plakát, az Oedipus című drámáé, melyet Szabó K. István a Szigligeti Társulattal vitt színre. A különleges hangulatú előadást különleges helyszínen játszották, az egykori Léderer-malomban.

A rengeteg fénykép hűen tükrözi, vagy éppenséggel eleveníti föl az előadások hangulatát. A könyv egyébiránt a Szilágy megyei kulturális igazgatóság ösztönzésére, javaslatára született meg, hiszen Szabó K. István szilágysági, zsibói születésű. Az album a Caiete Silvane elnevezésű sorozatban jelent meg.

A Temesvárott élő szerző szólt arról, hogy a könyv összeállításakor fejtörést okozott, mi módon lehet kötetbe helyezni egy-egy produkciót. Daniela Şilindeant leginkább az egésznek a struktúrája foglalkoztatta: miként lesz a gondolatból koncepció, majd ebből hogyan jön létre az előadás. A Szabó K. Istvánnal folytatott dialógusok világosak, tiszták, jól jellemzik e párbeszédek a rendezőt. A színházi előadás pedig nem pusztán kulturális termék; gondolatokat ébreszt, s a reflexiók is meglehetősen érdekesek. Föltevődött a kérdés: hogyan lehet megőrizni manapság egy színházi előadás emlékét. A fotográfiák segítenek az emlékezésben és emlékeztetésben, és a megannyi (közöttük jó néhány festményszerű) fénykép a megőrzés érzetét kelti.

Szabó K. István eddigi pályafutása során rengeteg teátrummal dolgozott együtt. Sok városban járt, a felsorolásban megtalálható egyebek között Szeben, Temesvár, Piatra Neamţ, Székelyudvarhely, Bukarest, Marosvásárhely, Debrecen, Budapest. Nemcsak szűkebb pátriánkban tevékenykedett, hanem rendezett Németországban és Chicagóban is. Szabó K. megállapítása szerint a színházban szép illúziókban élünk. Vannak úgymond fizikai és lelki térképek. A színházban az a benyomásunk, hogy elindulunk valahonnan, és megérkezünk valahová. Aztán az előadás végén ráébredünk, hogy ugyanott vagyunk, ahol voltunk az előadás előtt. Ám ez az egész mégiscsak egy gyönyörű utazás. Ezért lett a könyv címe: A hovatartozás illúziója.

A közös munkát, a kötet összeállításának folyamatát ekként jellemezték: érdekes keresés volt. Előkerültek például olyan újságkivágások, amelyeken már elmosódott a szöveg, eltűntek a betűk. Némelyik előadásról nehéz volt megfelelő fotót találni. Megemlítették, hogy a grafikai szerkesztő és a borítóterv készítője, Németh László csodálatos ember, sokat köszönhetnek neki, szép és színvonalas, magával ragadó lett az album képi világa.

Daniela Şilindean hozzáfűzte: a könyv egy alkotó meséje a színházi munkáiról. Szabó K. István szeret új utakat keresni és problémákat fölvetni. Az előadás is keresési forma és tükör, amelyben a néző különféle kérdésekkel, gondolatokkal, érzelmekkel szembesül. Szabó K. István hangsúlyozta, minden előadást a lehető legőszintébben igyekszik megrendezni, mert fontos, hogy elmondhassa:

„Nem hazudtam a színpadon.”

A felújított Ady Endre Emlékmúzeum, az egykori Mülleráj termét megtöltő közel félszáz érdeklődő előtt zajló beszélgetést a megjelentek hosszas tapsa honorálta, a végén a szerző és a könyv alanya dedikált.

 

Képünkön: Daniela Şilindean és Szabó K. István

Szűcs László felvétele

 

A rendezvény szervezője a Holnap Kulturális Egyesület és a Várad Kulturális Folyóirat volt, támogató a Communitas Alapítvány.

Copyright © 2024 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu