Kulturális folyóirat és portál

dscn9930

2016. szeptember 30 | Tóth Hajnal | Kultúra

Éjszakai színház, diákelőadás és Élő Várad

Mitől válik rendhagyóvá a Ki leszek, ha nagy leszek? című diákelőadás? Milyen események várhatók az Éjszaka a színházban programban? Miért az átmenet a témája a Várad kulturális folyóirat összművészeti műhelymunkájának? Többek között erről volt szó a nagyváradi Szigligeti Színház és a Várad folyóirat szeptember 29-i közös sajtótájékoztatóján.

A Ki leszek, ha nagy leszek? című előadás már az ötödik produkció a 2012-ben útjára indult Színház az iskolában, iskola a színházban elnevezésű programsorozatban, tájékoztatott Czvikker Katalin, a Szigligeti Színház főigazgatója. Az idei bemutató különlegessége, hogy a diákok nem csak szereplők, hanem alkotók is, hiszen az eladás az általuk írt szövegekre, a próbákon felépített improvizációikra épül. A színház felhívására nyolcvan írás érkezett be, és mintegy ötven fiatal lesz színpadon.
Novák Eszter, a Szigligeti Társulat művészeti vezetője az előadás rendezője a programmal kapcsolatban kifejtette: roppant fontos, hogy a középiskolások együtt gondolkodnak az életről, terveikről, vágyaikról, lehetőségeikről a színház nyelvén. Elmondta: a színház felhívására nagyon érdekes írások érkeztek, születtek megható, elgondolkodtató és meglehetősen mulatságos szövegek is, hiszen egy tizenhat évesnek még sokszor ködös és távoli jövő az előtte álló negyedszázad, a megállapodott felnőttkor felé vezető, jókedvvel, búbánattal, félelmekkel és szerelmemmel kikövezett út. Az előadásban játszó, hét tanintézményből összesereglett diákokkal ezúttal is a Szigligeti Társulat színművészei foglalkoztak. „Minden a diákok tehetségéből és jelenlegi lelkiállapotából áll össze. Nekem csak az a dolgom, hogy egy színházi előadássá fűzzem össze a különféle etűdöket” – magyarázta Novák Eszter.
A Ki leszek, ha nagy leszek? premierje október 3-án, hétfőn 19 órakor kezdődik a teátrum nagytermében.
Október 4-én, kedden 13 órától egy másik ifjúsági programra hívják az érdeklődőket: a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának hallgatói Gaetano Donizetti Szerelmi bájital című vígoperájával szerepelnek a színház nagyszínpadán. A koncertelőadás különlegessége, hogy rövidített, közérthető formában vitték színre az alkotók a művet, a produkció célja ugyanis közelebb hozni a fiatalokat a klasszikus zenéhez és az opera műfajához. Az előadást a nagyváradiak számára jól ismert Miske László színművész rendezte.

Biró Árpád Levente, a Szigligeti Színház PR-szakértője, a megújult szigligeti.ro-ról szólt pár szót. A fejlesztés sarokpontjait egyrészt a kereshetőség és áttekinthetőség szempontjai adták, másfelől a három társulat (Szigligeti Társulat, Lilliput Társulat és Nagyvárad Táncegyüttes) egységét is fontosnak tartották hangsúlyozni. Ezután az Éjszaka a színházban program eseményeit ismertette: lesz felolvasószínház, nyílt próba, esti mese felnőtteknek, Élő Várad drámaprojekt, majd táncház a Nagyvárad Táncegyüttessel. (A részletes program a cikk végén olvasható.)

Az Élő Várad következő eseményét Tasnádi-Sáhy Péter, a Várad folyóirat irodalom rovatának szerkesztője, színházrendező egyetemi hallgató vezette fel. Mint elmondta: az Élő Várad-dal kapcsolatos alapelképzelés már a februári induláskor is az volt, hogy a nap mint nap termelődő nagyváradi magyar kultúra köré teremtsen közösséget, ennek szellemében szerveztek eddig a fiatal váradi író-költő nemzedéknek bemutatkozási lehetőséget kínáló két kerekasztal beszélgetést, illetve készítettek a Szigligeti művészeinek bevonásával a város kortárs költőinek műveit feldolgozó költészetnapi versvideó projektet. Most újabb fejlődési szakaszba lép az Élő Várad, összművészeti műhellyé alakul át. Harminc év alatti írók, költők (Kemenes Henriette, Ozsváth Zsuzsa, Biró Árpád Levente és Mihók Tamás) hoznak létre szövegeket több műfajban, a „tranzit” életérzést kibontandó. Elgondolkodnak a városban felbukkanó, majd másnap tovatűnő értékekről, saját állandóságukról vagy átmenetiségükről a város életében, illetve a változásról, átmenetiségről tágabb értelemben. A csapathoz csatlakozott még zenészként Ungvári Oszkár. Szövegekből ihletődő színházi interpretáció jön létre váradi illetőségű színművész növendékek közreműködésével.

A sajtótájékoztatón mind Szűcs László, a Várad folyóirat főszerkesztője, mind Czvikker Katalin hangsúlyozta: örvendetesnek találják a kulturális folyóirat és a Szigligeti Színház közötti remek stratégiai együttműködést.

Végezetül Szűcs László a Várad néhány fontos eseményére hívta föl a figyelmet. Október 28-án Tolnai Ottó Kossuth-díjas vajdasági író, költő, műfordító lesz a Törzsasztal vendége. Az idei Könyvmaraton november 17 és 19. között lesz, a Szigligeti Studióban. Január 28-án tízéves lesz a Törzsasztal rendezvénysorozat, a Várad folyórat pedig tavasszal lesz tizenöt éves, mindkét évfordulót szeretnék majd méltó módon megünnepelni.
Éjszaka a színházban – október 7., péntek

17 óra – Körmöczi-Kriván Péter: Kapufa és öngól

A dráMÁzat drámapályázat Debüt kategóriájának nyertes szövegéből készült felolvasószínházi előadás a Színház az iskolában, iskola a színházban projekt résztvevőivel.

Rendező: Hunyadi István

Helyszín: Szigligeti Színház, erkélyelőcsarnok
19 – Joël Pommerat: Az én kis hűtőkamrám. Nyílt próba.

Theodor Cristian Popescu rendező immár második alkalommal dolgozik együtt a Szigligeti Társulattal. Ezúttal egy kortárs francia szerző darabját viszi színre, amely a színház a színházban formanyelvén beszél az emberi kiszolgáltatottságról.

Rendező: Theodor Cristian Popescu

Helyszín: Szigligeti Színház, nagyterem
20.30 – Esti mese felnőtteknek

Erdélyi pajzán népmesék a Lilliput Társulat előadásában Barcsa Dániel Jössz’te hezzám című kötete alapján.

„Ezek a történetek Áronnak szólnak, s nem Áronkának. Azaz e hatvankilenc elbeszélés legtöbbje a benne megbúvó avagy nem is igen bujkáló pajzán tartalom miatt gyermeknek nemigen mesélhető. A kötet történetei elsősorban édesanyám, Székely Jula gyűjtői szenvedélye alapján születtek. Ő a hatvanas évek elejétől kezdve egészen a nyolcvanas évek végéig járta Székelyföldet, és néprajzi gyűjtőként hatalmas folklóranyagot halmozott fel. Az általa látogatott helyek zömmel Csíkban voltak, Szentkirály, Menaság, Szentdomokos, Gyimesközéplok, de megjelent magnójával Gyergyóban és Udvarhely megyében is.”

Helyszín: Szigligeti Színház, páholyelőcsarnok
21.30 – Élő Várad. Drámaprojekt

Fiatalok, tehetségesek és váradiak. A Várad kulturális folyóirat tehetséggondozó fórumának résztvevői ezúttal egy rendhagyó kreatív írás-workshop keretén belül hoznak létre Váraddal, illetve a város társadalmi-kulturális jelenségeivel kapcsolatos szövegeket, amelyek aztán színházi performansszá alakulnak át a Szigligeti Stúdió fekete termében, váradi illetőségű színészhallgatók közreműködésében.

Rendező: Tasnádi-Sáhy Péter

Helyszín: Szigligeti Stúdió, fekete terem
22 – Táncház a Nagyvárad Táncegyüttessel

Meddig bírsz velünk lépést tartani?

Helyszín: Szigligeti Stúdió, fehér terem
Az eseményre a belépés díjtalan. Az Éjszaka a színházban programjai alatt a színházi jegypénztár 22 óráig tart nyitva.

Copyright © 2024 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu