Kulturális folyóirat és portál

holnaputan 2

2019. április 4 | Tóth Hajnal | Kultúra

HolnapUtán: múlthoz való viszony és jövőbenézés

A VII. HolnapUtán Fesztivált május 1-5. között szervezi meg a nagyváradi Szigligeti Színház. Az idei fesztivál főtémája a múlthoz való viszonyulás és  a múlt hatása a jövőre. Gazdag programmal és jó néhány formabontó előadással várják a közönséget.

 

A részletekről, újdonságokról számolt be Czvikker Katalin, a Szigligeti Színház főigazgatója, Fazakas Márta, a Szigligeti Társulat művészeti titkára, a HolnapUtán Fesztivál főszervezője, valamint Biró Árpád Levente kommunikációs felelős. Idén is teret és lehetőséget kapnak a megmutatkozásra az ifjú tehetségek, pályakezdő művészek. A múlthoz való viszonyulással, a történelmi, családi múlthoz, hagyományokhoz, szülőkhöz fűződő kapcsolatokkal, valamint a múltnak a jövőre való hatásával, mondhatni mindenik előadás foglalkozik. Ezt az alaptematikát sugallja a 2019-es HolnapUtán Fesztivál plakátja is. A program összeállításánál lényeges volt, hogy egyfelől képet kaphat a közönség az erdélyi, partiumi fiatal színházi alkotók  munkájáról, másrészt a magyarországi és vajdasági színházművészet alakulásáról. Fontos szempont volt, hogy minél szélesebb legyen a merítés a magyar színházművészet kínálatából.

A VII. HolnapUtán Fesztiválon a magyar színházi élet olyan kiválóságai vesznek részt, mint a budapesti Örkény Színház, vagy a formabontó előadásairól híres szabadkai Kosztolányi Dezső Színház. A szervezők hangsúlyt helyeznek arra is, hogy a független  társulatok tevékenységébe is betekintést nyújtsanak, így a fesztiválon a kolozsvári Váróterem Projekt előadása, illetve a budapesti K2 Színház és a Miskolci Nemzeti Színház koprodukciója is látható lesz. A kínálatot a magyar nyelvterületen működő színházművészeti főiskolák előadásai egészítik ki, amelyek közül az idei fesztiválon a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem, valamint a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem színészhallgatói is képviseltetik magukat.

A nagytermi előadások sorát a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának A tavasz ébredése című fizikai színházi produkciója nyitja május 2-án. A Györfi Csaba által rendezett-koreografált produkció szereplői mindannyian saját boldogságuk keresése közben ütköznek falakba egy torz társadalmi rend keretei között, amelyben kőkemény szabályok és normák lehetetlenítik el a tudásvágyat, a tettvágyat, a fejlődést és egyáltalán a testtel, a szexualitással kapcsolatos viszonyaikat. Az előadást nagyszínpadi stúdiótérben tartják meg.

Először vendégszerepel Váradon az Örkény Színház: május 3-án, pénteken a Secondhand című nagyszabású produkciójával lesz jelen a művészszínház csaknem teljes társulata. A Szvetlana Alekszejevics Nobel-díjas írónő dokumentumregényei által inspirált előadásban olyan művészek lépnek színpadra, mint Pogány Judit, Csákányi Eszter, Csuja Imre.

A HolnapUtán Fesztivál szervezői szintén első alkalommal látnak vendégül vajdasági társulatot: május 4-én a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház mutatja be a Vlagyimir Majakovszkij költeményéből született Felhő a nadrágban című produkciót. A forradalom társadalmi jelenségeit és hatásait tárgyaló különleges hangulatú előadást Kokan Mladenovic  szerb rendező vitte színre. A szabadkai művészek olyan különös színházi nyelvezetet használnak, a mellyel sem a magyarországi, sem a romániai teátrumoknál nem találkozni.

A fesztivál utolsó napján nagyszínpadi stúdió formátumban mutatja be a Miskolci Nemzeti Színház társulata a budapesti K2 Színházzal koprodukcióban készült Eklektikon 2048 című előadást, amely rendhagyó módon tárgyalja az emlékezetkultúra és kánonképzés kortárs problémáit. Valamelyik világ. 2048. március 15. A forradalom és szabadságharc kétszázadik évfordulója. A Pángalaktikus Monarchia rendhagyó ülésének csillagideje: a Dimenziók Egyesült Föderációja felfedezett egy, a transzcendentális hiperűrben terjeszkedő, szintetikus telepata entitást, amely világokat fal fel féktelen falánkságában. De lehetséges, hogy az entitás pusztán a vég kezdete. Babits Mihály, az ex-nyugatos felébredt alvó ügynök hozzálát, hogy mindörökre feltegye a pontot az évek és világok óta zajló intergalaktikus játszma i betűjére, méghozzá nem mással az oldalán, mint ifj. Arnóti Dezsővel… E furcsa, jövőben játszódó előadásban  nyugatos szerzőket idéznek meg, és megpróbálják újraírni a magyar irodalmi kánont.

A rendezvénysorozat programjának gerincét a térség színházművészeti hallgatóinak előadásai alkotják. Ennek jegyében a fesztivál nyitányaként május 1-én és 2-án a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem ötödéves hallgatóinak három produkcióját láthatja a közönség, akik Meggyeskert című Csehov-adaptációjukkal (rendező: Zsótér Sándor), Tűznyelők elnevezésű improvizációs játékukkal (rendező: Kárpáti Péter) és Nyíregyháza utca (rendező: Novák Eszter) című tabudöntögető produkciójukkal érkeznek Nagyváradra.

Május 3-án a vajdasági trupp másik produkcióját, vagyis a Kosztolányi Dezső Színház monodrámáját, a Tolnai Ottó költészetéből inspirálódott Karton és karfiolt láthatja a publikum, ezt követően Renczés Viktória, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem hallgatója Hateha című előadását tűzik műsorra. A főiskolásoknak szóló szekcióban a kolozsvári BBTE Magyar Színházi Intézetének harmadévesei május 4-én Zabhegyező című regényadaptációjukat mutatják be, május 5-én pedig Tavaszi áldozat című táncelőadásukat láthatja a közönség.

A stúdiótermi előadások sorát a nagyváradi Lovassy Cseh Tamás által írt és rendezett Románia 100 című produkció zárja: a kolozsvári Váróterem Projekt független színház előadásában a román-magyar viszonyt és az erdélyi társadalmi jelenségeket állítják pellengérre az alkotók.

A VII. HolnapUtán Fesztiválról bővebb tájékoztatás az esemény és a Szigligeti Színház honlapján (www.holnaputan.szigligeti.ro, www.szigligeti.ro ), illetve Facebook-oldalain található. A szervezők felhívják az okostelefonnal rendelkezők figyelmét arra, hogy a VII. HolnapUtán Fesztivál programja hamarosan a FestivApp mobilapplikáció segítségével is elérhetővé válik.

A VII. HolnapUtán Fesztivál előadásaira jegyek vásárolhatók a színház jegypénztárában, illetve online, a www.biletmaster.ro oldalon. A szervezők kedvezményes, 60 lejes fesztiválbérletet bocsátanak ki, mely négy, tetszőlegesen választható előadásra érvényesíthető. A sajtótájékoztatón az is elhangzott: akik fesztiválbérletet vesznek, meghívót kapnak valamelyik, az Imre Zoltán Program keretében tartandó táncszínházi előadásra is. A szervezők hozzáfűzték: érdemes mihamarabb bérletet váltani, míg el nem kelnek a szabad helyek, mert annál több produkció közül lehet válogatni.

 

A VII. HolnapUtán Fesztivál programja

 

Május 1., szerda:

15 óra, Szigligeti Stúdió: A. P. Csehov: Meggyeskert, rendező: Zsótér Sándor; Színház- és Filmművészeti Egyetem

19 óra, Moszkva Kávéház: Kárpáti Péter: Tűznyelők,  r.: Kárpáti Péter; Színház- és Filmművészeti Egyetem

 

Május 2., csütörtök:

17 óra, Szigligeti Színház, nagyterem: Frank Wedekind: A tavasz ébredése, r.: Györfi Csaba, Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata

19 óra, Árkádia Színház: Szilágyi Eszter Anna: Nyíregyháza utca, r.: Novák Eszter; Színház- és Filmművészeti Egyetem

21.30 óra, Moszkva Kávézó: Pink Mojos And The Fuckfaces, koncert

 

Május 3., péntek:

17 óra, Szigligeti Stúdió: Karton és karfiol – Tolnai Ottó művei alapján; r.: Döbrei Dénes; Kosztolányi Dezső Színház, Szabadka – Nyári Mozi Színházi Közösség

18 óra, Szigligeti Stúdió (emelet): Hateha; Renczés Viktória egyéni előadása; Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem

19 óra, Szigligeti Színház, nagyterem: Secondhand – Szvetlana Alekszejevics művei alapján; r.: Bagossy László és a SZFE rendező szakos hallgatói; Örkény Színház, Budapest

 

Május 4., szombat:

17 óra, Szigligeti Stúdió: J. D. Salinger: Zabhegyező; r.: Szilágyi-Palkó Csaba, BBTE Kolozsvár, Magyar Színházi Intézet;

19 óra, Szigligeti Színház, nagyterem: Felhő a nadrágban – V. Majakovszkij műve alapján; r.: Kokan Mladenovic; Kosztolányi Dezső Színház, Szabadka

21 óra, Moszkva Kávéház: Szigligeti Színészzenekar, koncert

 

Május 5., vasárnap:

15 óra: Szigligeti Stúdió (emelet): Sztravinszkij: Tavaszi áldozat; r.: Uray Péter; BBTE Kolozsvár, Magyar Színházi Intézet; ingyenes előadás

17 óra, Szigligeti Színház, nagyterem: Eklektikon 2048; r.: Benkó Bence, Fábián Péter; Miskolci Nemzeti Színház – K2 Színház

19 óra, Szigligeti Stúdió: Románia 100; r.: Lovassy Cseh Tamás; Váróterem Projekt, Kolozsvár

Copyright © 2024 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu