Kulturális folyóirat és portál

heyman2

2018. október 15 | Fried Noémi Lujza | Társadalom

Heyman Éva szobra a műemlékvédők kezelésében

 

A nagyváradi Rhédey-kertben (ma Bălcescu park) 2015. október 15-én avatták fel a Heyman Éváról mintázott, de a holokauszt valamennyi gyermekáldozatának emléket állító szobrot. Flor Kent angliai szobrászművész alkotását a nagyváradi Tikvah Egyesület készíttette el adakozásból, s azzal a szándékkal, hogy a szobor a váradiaké, s a városi önkormányzat tulajdona legyen. (Heyman Éva, akit a magyar Anne Frankként is emlegetnek, Nagyváradon naplót vezetett 1944 februárjától május 30-ig, elhurcolása napjáig. A tizenhárom éves lányt a nácik október 17-én gyilkolták meg, szemtanúk későbbi beszámolói szerint személyesen Mengele utasítására. A naplót a család szakácsnője adta át 1945-ben Éva édesanyjának, aki a szöveget Éva lányom címmel formázta könyvvé. A mű angol és héber nyelven is megjelent, magyarul legutóbb A piros bicikli címmel a 21. század Kiadó gondozásában.)

Három évvel az emlékmű felavatása után, 2018. október 15-én rövid megemlékezést is tartottak a szobornál, ahol a Iuliu Maniu Görögkatolikus Gimnázium kisdiákjai mondták el, mit is üzennek Heyman Évának, és az általuk készített papírpillangókat és Dávid-csillaggal díszített köveket is elhelyezték a szobor talapzatán.

Az egyesület vezetőjétől, Emilia Teszlertől azt is megtudtuk, hogy közjegyző előtt aláírta a szobor átadásáról szóló iratot, így az a Bihar Megyei Műemlékvédő Alapítvány kezelésébe került – a szobor állítóinak eredeti szándéka szerint. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a szobor gondozásával, rendben tartásával ezt követően az alapítvány foglalkozik.

A szerző felvétele

Copyright © 2024 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu