Kulturális folyóirat és portál

novicov

2018. december 18 | Fried Noémi Lujza | Kultúra

Nagyváradi házakról meséltek

Folytatódott az Erdély, Partium, Nagyvárad. Száz év leírva és kimondva című beszélgetéssorozat. Ez alkalommal Házak meséi címmel Nagyvárad néhány emblematikus épületéről prof. dr. Ramona Novicov művészettörténésszel beszélgetett Simon Judit szerkesztő, a Holnap Kulturális Egyesület (HKE) vezetője.

Talán nem meglepő, hogy a Darvas–La Roche ház történetével kezdődött a vetített képekkel illusztrált beszélgetés, hiszen az épület a Simon Judit családjáé is volt, így mindketten alapos ismerői a Vágó-fivérek tervei alapján épült háznak.

A Weiszlovits-féle szálloda sem maradt ki a sorból, szívfájdító képeket láthattunk a szó szerint szétlopott épületről is, mely valamikor Rabindranagh Tagore szállásául is szolgált. Mint elhangzott, hogy míg az impériumváltás után a Darvas házat akkor birtokló Sor Dezső ügyvédnek és családjának meg esett bántódása, addig Weiszlovits Emilt véresre verték a legionárius diákok. Mindkét családot a következő impériumváltáskor, 1940-ben érte a katasztrófa. Az épületeket pedig az 1948-as államosításkor, hiszen mindkettő állami tulajdonba kerül, azonban 1990 után különbözik a két ház sorsa. Míg a Darvas-házat a nehézségek ellenére sikerül megóvni, s egy része visszakerül a tulajdonosaihoz, majd megvásárolja Nagyvárad önkormányzata, mely szecessziós múzeumot alakít ki benne, a Park szálló tulajdonviszonyai máig tisztázatlanok, a valamikori szálloda lepusztult, s szétlopták azt. Szó esett azokról is, akik a házakat menteni próbálták, például Rodica Hîrca-ról és Angela Lupşeáról, aki a városháza tornyának majd a zsinagógáknak, illetve a Darvas-háznak a felújítása révén a műemlékvédő alapítvány segítségével őrzi a város épített örökségét.

Mende Valérról, a tragikusan korán elhunyt építészről (1918-ban halt bele a fronton szerzett tüdőbetegségébe) is szó esett, ő többek között az ipari motívumokat is felvonultató nagyváradi Róth-ház tervezője. Többek között a dorogi bányakórház is az ő munkája, de Váradon is több épületet emelt. A Róth-házról készített felvételekkel a szecesszió és az iparosodás motívumainak keveredését illusztrálta Ramona Novicov, megtudhattunk például a fémhatású díszítmények vallójában majolikában készültek.

A Holnap Kulturális Egyesület a Communitas Alapítvány 1000 Év Erdélyben 100 Év Romániában programjának támogatásával valósította meg a sorozatot.

 

A címlapképen: Simon Judit és dr. Ramona Novicov

Copyright © 2024 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu