Kulturális folyóirat és portál

posticum-hostel-nagyvarad-22-800x534

2023. február 2 | Hírek

Hétvégi rendezvények Nagyváradon

Dzsesszkoncertre várja a műfaj szerelmeseit a Nagyatádi Szabó István (ma Teiului) utcai Posticum, a „nyitott szellemiségű spirituális, kulturális központ és vendégház”. Február 3-án, péntek este 7 órától a magyarországi Lamm Dávid és Bende Zsolt, a kelet-európai dzsessz-színpad két kiemelkedő alakja lép közönség elé. A meghitt hangulatú koncertre a belépés ingyenes, adományokat elfogadnak.

*

Újabb relikviákkal bővült a Partiumi Színházi Gyűjtemény: február 4-én, szombaton 17 órakor a Pavel u. 10. sz. alatti Az örök bonviván – Gulácsy Albert címmel a színművész születésének 105. évfordulóján emléktárgyakat, fényképeket mutatnak be. Vendég: dr. ifj. Gulácsy Albert, a relikviák adományozója. Közreműködik: Kiss Törék Ildikó és Meleg Vilmos. Aki részt akar venni, annak a  hely szűke miatt jelentkeznie kell telefonon: a 0727-662-227-es számon.

*

A Nagyváradi Egyetem Művészeti Karának archívumából származó alkotásokból nyílik kiállítás a nagyváradi várban található Reperaj Galériában február 4-én, 17 órától. A tárlaton a hatvanéves felsőoktatási intézet 1995-ben alapított művészeti fakultásának egykori és jelenlegi hallgatói állítják ki munkáikat. A kiállítás kurátora dr. Teofil Știop egyetemi oktató, szervezője Vioara Bara, a Képzőművészek Egyesülete Bihar megyei fiókjának elnöke. A megnyitón bemutatják a Traian Ștef nagyváradi költő, író munkásságát bemutató kötetet is.

*

Tompa Andrea író, színikritikus, LMBTQ-aktivista lesz február 4-én, szombat este hét órától a Posticum vendége. A közönségtalálkozón az íróval Lovassy Cseh Tamás dramaturg beszélget legutóbb megjelent, Haza című regénye kapcsán, melyből a meghívott fel is olvas majd. „Aki dedikáltatná meglévő köteteit, bátran hozza magával, itt az alkalom kandalló mellé ülni, és beszélgetni, kérdezni az alkotót” – olvasható az esemény leírásában.

*

Gianina Cărbunariu Magyarosaurus Dacus című darabját február 3-án, pénteken este hét órától mutatja be Szigligeti Színház a szerző rendezésében, aki a karácsonkői (Piatra Neamț, Moldva) Tineretului Színház igazgatója. A mű állítólag báró felsőszilvási Nopcsa Ferenc (1877–1933) kalandos életű erdélyi magyar paleontológus, geológus, albanológus, hírszerző, albán trónaspiráns, az MTA levelező, majd rendes tagja életéből inspirálódott, aki az első magyarországi dinoszauruszlelet tudományos leírója volt. 18 éves korában, 1915-ben határozta meg a húga által a Hátszeg melletti családi kastély környékén felfedezett csontmaradványokat. Először Titanosaurus dacus-nak nevezte el az őslényt, majd Friedrich von Huene neves német paleontológus adott neki egy nemzetiségi-politikai szempontból „kiegyensúlyozott” nevet 1932-ben, aminek a helyes írásmódja: Magyarosaurus dacus. (Tehát a darab címe ortográfialig hibás.) A Magyarosaurus a sauropoda dinoszauruszok egyik neme a késői kréta kor maastrichti periódusából, egyetlen máig ismert faja az M. dacus. Tehát tévhit az, hogy Nopcsa adta volna neki ezt a nevet, miként az is, hogy a báró román származású lett volna.

D. L.

 

Copyright © 2024 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu