Kulturális folyóirat és portál

hamvas es weores

2023. szeptember 20 | Hírek

Hamvas és Weöres

Weiner Sennyey Tibor a nagyváradi Posticum kulturális és ifjúsági központban mutatja be szeptember 22-én, pénteken 18,30 órától az elmúlt évben megjelent két, Hamvas Béláról és Weöres Sándorról szóló esszékönyvét egy előadás keretében, amelyben Hamvas és Weöres barátságáról, a kereszténységhez, Istenhez és a magyarsághoz fűződő kapcsolatukról lesz szó. Másnap délután öt órakor a nagyváradi római katolikus püspöki palotában nyílik kortárs magyar művészek közös kiállítása Hamvas Béla tiszteletére.

Hamvas Béla ezerarcú és egyszerű élete és műve (harmadik kiadás) fontos kötet, mert Hamvasról eddig még nem született ilyen átfogó, de könnyen olvasható összegző munka.” ÉLET ÉS IRODALOM, Szijj Márton).

Ki volt valójában Hamvas Béla? Mit gondolt életről és irodalomról? Mi volt a véleménye a politikáról? Milyen volt kapcsolata a nőkkel, a kortársaival, a zsidósággal? Milyen volt a barátsága Weöres Sándorral és Szepes Máriával? Milyen vitája volt Lukács Györggyel? Miről szóltak a legfontosabb művei, és milyen művei vesztek el?

Hamvas Béla életéről és életművéről az elmúlt években számos előadást tartott és esszét írt Weiner Sennyey Tibor. Ebben a könyvben összegyűjtötték ezen esszék és előadások javát, amelynek most harmadik, bővített kiadását tartja kezében az olvasó.

A harmadik kiadás hat új esszével bővült, amelyek Hamvas és Várkonyi Nándor barátságáról, Hamvas utolsó művéről a Scientia Aeternáról, a Hamvas-kultuszról, Szőcs Géza Weöresről és Hamvasról szóló gondolatairól, arról a bizonyos „méhesről” és végül a világválságról és annak lehetséges megoldásáról szólnak.

Weöres Sándor kozmikus költészete és titkos világai a másik esszékötet címe. „Weiner Sennyey Tibor hamvasi következetességgel megy végig egy úton, amelyre rátalált. Megeshet, hogy igazi műfaját is megtalálta, az esszé-előadást, melyen könnyedén és élvezetesen, mégis minden problémát és kérdést megragadni képesen beszél. Neki az esszé az anyanyelve, a gondolkodás a létformája, és azért tud olyan szabadon gondolkodni, mert nem riad meg semmilyen kérdésfeltevéstől, semmilyen kényes motívumtól, föltárja, elmondja, és ahogy lehet, tisztázza őket.” (VIGILIA, Vörös István)

Weiner Sennyey Tibor legújabb esszékötete közvetlen folytatása a Hamvas Béla ezerarcú és egyszerű élete és műve című könyvének, de ez a kötet Weöres Sándor költészetét és életét helyezi vizsgálódása tárgyának középpontjába, különös tekintettel a 2017-ben kiadott Elhagyott versek, más, kevésbé ismert művek és életrajzi események tükrében. A kötet első és nyitó írása, a Kozmikus költészet a 2019-ben Kínában megjelent Weöres Sándor Teljesség felé című kiadás utószavának íródott. Az esszék különböző előadások során, 2020 nyarán hangzottak el, némelyik folyóiratban megjelent, de jelenlegi formájukban, így egyben, csak ebben a kötetben válnak elérhetővé.

Az esszékötet nemcsak a Weöres-filológiához tesz hozzá, hanem a szélesebb közönség számára is izgalmasan és élvezetesen hívja fel a figyelmet a közelmúlt nagy irodalmi alakjaira: Weöres Sándorra, Hamvas Bélára és Várkonyi Nándorra.

Weiner Sennyey Tibor (1981) költő, író, a DRÓT főszerkesztője, méhész. Filológusként végzett a Szegedi Tudományegyetemen. Verseket, drámákat és esszéket ír leginkább. Legutóbbi két esszékötete Hamvas Béláról és Weöres Sándorról szól. Jelenleg A méhészet művészete című könyvén dolgozik. Az olvasás és írás mellett főleg kerékpározik és sétál, kertészkedik és méhészkedik. Szentendrén él.

Copyright © 2023 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu