Kulturális folyóirat és portál

DSCN0034

2017. június 20 | Péter I. Zoltán | Napló

Hamarosan kész a passzázs

Péter I. Zoltán helyzetképe a Fekete Sas palota passzázsának felújításáról.
Befejezéséhez közeledik a nagyváradi Fekete Sas palota passzázsának felújítása. Nagy szerencsére a munkálatok megkezdése előtti falkutatás során napfényre került az egykori szecessziós virágminták egy része. Ezeket rekonstruálva sikerült visszaállítani a passzázs eredeti díszítését. Talán fölösleges volt több helyen is kissé didaktikusan meghagyni a régi megfakult virágokat a megszürkült falfelületen. Tegyük hozzá gyorsan: műemlékvédelmi szakmai megközelítésből viszont ez a helyes megoldás. De ettől még nem feltétlenül esztétikus. És mivel nem egyedi falképekről – netán freskókról – van szó, hanem jobbára sablonnal készített rajzolt virágokról, azok értékei sem indokolták ezt a megoldást.
Elkészültek a passzázsnak a Zöldfa utcára vezető szakaszával is. Itt is ugyanezekkel a virágmotívumokkal találkozhattunk. Sajnos, a bábszínház bejáratával szembeni sima falfelületet már valaki bemocskolta. Ennyire ne becsüljék a mások munkáját?

Már most sokan megfordulnak itt. Akadnak csoportos látogatók is, másokat a sok kávéházi terasz csábítja ide, ahol az erős napfénytől megóvja őket a passzázs üvegteteje. A látottak alapján reméljük, folytatódik majd a palota felújítása a belső munkálatokkal. Megújul majd az egykori Vigadó – a legutóbbi idők moziterme – a többi helyiségével, lépcsőházával, tükörtermével együtt. De ne feledkezzünk meg arról sem, nem elég ezeket a szépen díszített szecessziós stílusú helyiségeket felújítani, megfelelő szerepet is kell találni számukra. S lehetőleg ne egy újabb csilivili bankszékház formájában.

Copyright © 2024 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu