Kulturális folyóirat és portál

mosk1

2016. november 8 | Péter I. Zoltán | Napló

Félig már elkészült

Látványos szakaszához ért a Fő utcai Moskovits-palota homlokzati felújítása. Az igazságügyi palota felé vezető utcára néző homlokzat elől már elbontották az állványokat a védőhálóval együtt, s a látvány magáért beszél. Csak dicsérni lehet a kivitelezőt, a példás minőségi munka miatt. Vélhetően előzőleg falkutatást is végzett a tervező, amikor a fal színeit meghatározta. Mert bár a halványkék, a türkiz, a szürke jól harmonizál egymással a falfelületen, s a fehér stukkódíszekkel, de valahogy a régi váradiak kissé idegenkednek a kéktől, bár egy szecessziós épületen ez is elképzelhető. Főleg ha ilyen volt eredetileg is, s akkor nyugodt szívvel mondhatjuk, hiteles lett a homlokzati restaurálás. Már felállványozták, s dolgoznak az épület legdíszesebb sarki részén is, s a Fő utcára néző homlokzat vélhetően jövő év tavaszára marad.

Jobban érvényesül most a kapubejárat kovácsoltvas díszítése, illetve az üzletek szecessziós ihletésű ablakkeretei is, amelyeket egy évtizede egyetlen hitelesen megmaradt szecessziós vonalvezetésű ablakkeret alapján rekonstruáltak.

Erről az 1905-re elkészült Moskovits-palotáról – mert van még egy a Szent László téren is – mindenképpen el kell mondani, hogy ifj. Rimanóczy Kálmán tervezte a német szecesszió egyik irányzatának szellemében, amely a lilienstillel mutat rokonságot. Váradi viszonylatban újdonságnak számított, hogy itt alkalmaztak először a városban lakóháznál vasbeton szerkezetet. Reméljük, hogy statikai szempontból megfelelő állapotban van a bérház. Talán készült szaktanulmány is ennek igazolására. Száz év elteltével ugyanis általában már nem elégséges a homlokzati kozmetikázás, oda kell figyelni a ház szilárdsági állapotára, sok esetben már fel kell újítani az épületgépészeti és villamossági berendezéseket, vezetékeket is. Sajnos ezekre általában már nem jut pénz, hiszen a homlokzatra is csak alig…

 

 

Copyright © 2022 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu