Kulturális folyóirat és portál

fux

2021. szeptember 27 | Várad | Kultúra

Fux Fesztivál – bábos találkozó októberben

Az V. Fux Feszt – Erdélyi Magyar Hivatásos Bábszínházak Fesztiválja elnevezésű rendezvényt október 6–10. között szervezi meg a nagyváradi Szigligeti Színház Lilliput Társulata. A váradi társulat egykori vezető személyiségéről, Fux Pál képzőművészről, díszlet- és bábtervezőről elnevezett szakmai találkozó idén javarészt az erdélyi, partiumi bábszínházakra fókuszál, kivéve a zárónapot, amelyen a debreceni Vojtina Bábszínház vendégszerepel. A bábszínházak előadásai mellett könyvbemutató, képzőművészeti kiállítás, valamint a fesztivál zárónapján az Arcadia Társulattal közös bábos felvonulás várja a közönséget.

A kétévente megszervezésre kerülő fesztivál programtervezetét sajtótájékoztatón ismertette Czvikker Katalin, a Szigligeti Színház főigazgatója és Botházy-Daróczi Réka, a Lilliput Társulat művészeti vezetője. A legfontosabb változás az, hogy a járványhelyzet miatt csökkentették az előadások számát. Addig, míg két évvel ezelőtt 24 produkció került a programba, most csak hét előadást mertek vállalni. A használható, rendelkezésükre álló játékterek is csökkentek. Napi egy, illetve két előadással jelentkeznek a fesztivál napjain. Lemondtak bizonyos társulatokról és előadásokról, hogy ne befolyásolja vagy hiúsítsa meg a programot egy esetleges határlezárás vagy egy még szigorúbb járványügyi rendelkezés. Egyébként nem lehet mindenre felkészülni. Ez a lenehezebb része a szervezésnek, hiszen folyamatos változásokra kell számítani a járványügyi intézkedések miatt. Jelen pillanatban azért szurkolnak nagyon, hogy az esetszámok ne emelkedjenek hat ezrelék fölé, mert akkor bezárják az intézményéket.

Az idei nem versenyfesztivál, ezért zsűrizés sem lesz, ez is lényeges változás. Előző években a szakmabeli ítészek mellett volt gyermek- és pedagóguszsűri is. Botházy-Daróczi Réka elmondta: a gyerekeket nem szeretnék plusz terhelésnek kitenni. A pedagógusok szintén nagyon le vannak terhelve. Emellett a társulatoknak sem biztos, hogy jelen helyzetben épp versengésre van szükségük, sokkal inkább egy találkozásra, amely során a szakmai beszégetések sem maradnak el. Baráti formát ölt ez az egész, hiszen jóval kevesebb résztvevő lesz, ugyanis csak bizonyos számú közönség tartózkodhat egy-egy térben. De mindez persze nem érinti az előadások színvonalát.

Az ötödik Fux Fesztiválon négy erdélyi magyar bábtársulat lesz jelen, mégpedig a következők: a Brighella Bábtagozat (Szatmárnémeti), Puck Bábszínház (Kolozsvár), Cimborák Bábszínház (Sepsiszentgyörgy), Udvarhely Bábműhely (Székelyudvarhely), valamint természetesen a házigazda Lilliput Társulat. A temesvári és marosvásárhelyi trupp ezúttal nem tud részt venni a bábos találkozón. A járványhelyzet miatt a mostani fesztiválnak egyetlen külföldi vendége lesz, a debreceni Vojtina Bábszínház. Főiskolai hallgatók is lehetőséget kapnak a megmutatkozásra: a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem diákjai néhány rövidebb etűddel vesznek részt a rendezvényen. A fesztivál támogatója a Nemzeti Kulturális Alap.

2020-ban a bábszínház hetvenedik születésnapjára készült a Lilliput Társulat. Aztán, ugye, a járvány közbeszólt. Ezt a hetvenedik születésnapot most méltó módon óhajtják megünnepelni. A fesztivál nulladik napja elsősorban erről szól majd. Bemutatják Biró Árpád Levente Mesék a paraván mögül című tanulmánykötetét, amely a bábszínház történetét dolgozza fel 1989-ig. A könyvismertető után a Partiumi Keresztény Egyetem képzőművészet szakos hallgatóinak munkáiból összeállított 70 év báb című tárlatot nyitják meg. A PKE-s diákok felosztották a bábszínház történetét, hét installáció készült el, mindenik egy-egy évtizedet „mesél el”.

Október 10-én közös bábos felvonulást tart a váradi magyar és román bábtársulat a Szent László téren (ha a járványügyi szabályok megengedik). Ez az esemény a Lilliputnak fesztiválzáró, az Arcadia truppnak pedig fesztiválnyitó felvonulás lesz. A gálaelőadás, a vojtinások vendégjátéka a Szigligeti Színházban tekinthető meg, ide nagyobb számú közönséget várnak.

A szervezők tájékoztatása szerint a jelenlegi járványügyi szabályozások értelmében 12 év fölötti személyek oltási igazolvány felmutatásával látogathatják az előadásokat, ezért jegyeket kizárólag személyesen lehetséges váltani a Szigligeti Színház központi jegypénztárában, illetve az Árkádia Pénztárban.

A színházi főpénztár nyitvatartási ideje (bejárat a Madách utca felől):

Hétfő: zárva

Kedd, csütörtök: 10-19 óra között

Szerda, péntek: 13-19 óra között,

illetve hétköznap és hétvégeken egy órával az előadások előtt.

Árkádia pénztár (Fekete Sas passzázs)

Hétfő: 10-17

Szerda, péntek: 10-13,

illetve egy órával az Árkádia Színpad előadásai előtt.

 

Az V. Fux Feszt programja

Október 6., szerda

18:00 – Biró Árpád Levente: Mesék a paraván mögül – könyvbemutató

70 év báb – Kiállítás a Partiumi Keresztény Egyetem képzőművészet szakos hallgatóinak munkáiból

Helyszín: Árkádia Bábszínház, előtér

Október 7., csütörtök

17:00 – Megnyitó; Sosevolt cirkusz (bemutató) – Szigligeti Színház Lilliput Társulat (5+)

Helyszín: Árkádia Bábszínház, nagyterem

Október 8., péntek

10:00 – Cérnácska Szabócska – Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulat Brighella Bábtagozata (6+)

Helyszín: Árkádia Bábszínház, nagyterem

17:00 – Kishercegszemmel – Puck Bábszínház, Kolozsvár (6+)

Helyszín: Árkádia Bábszínház, nagyterem

Október 9., szombat

10:00 – Az öreg király hagyatéka – Udvarhely Bábműhely, Székelyudvarhely (5+)

Helyszín: Árkádia Bábszínház, nagyterem

19:00 – A fák titkos szíve – Cimborák Bábszínház, Sepsiszentgyörgy (5+)

Helyszín: Árkádia Bábszínház, nagyterem

Október 10., vasárnap

11:00 – Fesztiválzáró; A libapásztorlány – Vojtina Bábszínház, Debrecen (4+)

Helyszín: Szigligeti Színház, nagyterem

 

Copyright © 2023 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu