Kulturális folyóirat és portál

emlekmuzeum (10)

2020. március 1 | Várad | Kultúra

Emlékmúzeum mindazoknak, akik szeretik Adyt

Mind külsőleg, mind belsőleg új arculatot kapott a nagyváradi Ady Endre Emlékmúzeum. A Körösvidéki Múzeum, a Bihar Megyei Tanács és a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) közös projektje tavaly áprilisban kezdődött. A költő életét és műveit felidéző relikviák ezentúl esztétikus és modern, interaktív kiállításon tekinthetők meg. A tárlat hangulatából január végén ízelítőt kaphattak az érdeklődők a poéta halálának 101. évfordulója alkalmából. A belső kialakítási munkálatok befejeződtek, a gyűjteményt immár a nagyközönség is látogathatja.

A megújult Ady-múzeum nyitóünnepségére sokan voltak kíváncsiak. Az esemény végén mindenki kedvére nézelődhetett, megtekinthette a kisfilmeket, a szerkesztőségi szobát, a kávéházi enteriőt, illetve sebtiben ki lehetett próbálni az interaktív játékokat: érintőképernyős versfalon egy-egy Ady-strófában helyrerakni a szavakat, illetve virtuálisan fölkeresni a költő kedvenc váradi kocsmáit, a szerkesztőségeket, a Léda-házat, mindazon helyeket, amelyek fontos voltak az életében.

Elsőként szólva Aurel Chiriac, a Körösvidéki Múzeum igazgatója hangsúlyozta: nagyon jó szakmai és emberi kapcsolatok jöttek létre. Az Ady-emlékmúzeum érdekes, interaktív, olyan, amilyen kell hogy legyen manapság egy múzeum. A kulturális intézmény két új munkatársa, Borsi Imre Lóránt és Szamos Mariann a PIM csapatával, elsősorban E. Csorba Csilla kurátorral, valamint a Körösvidéki Múzeum restaurátoraival sokat tettek azért, hogy szép és korszerű arculata legyen a múzeumnak.

Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács elnöke köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik ezért a projektért fáradoztak. A következő lépés a múzeum teraszának felújítása, kulturális-irodalmi interaktív terasszá való átalakítása.

Virgil Bercea nagyváradi görögkatolikus püspök méltatta e kultikus hely értékét, és beszélt arról, milyen érzés elődeink nyomában járni. Szólt arról is, hogy Adyt szép barátság fűzte Otilia Marchișhoz, Bölöni György hitveséhez, ismertebb irodalmi nevén Itókához, valamint Octavian Goga költő-politikushoz.

A PIM részéről dr. Kalla Zsuzsa gyűjteményi főigazgató-helyettes elmondta: szép, heroikus és izgalmas feladat volt ez a Petőfi Irodalmi Múzeum alkotócsapatának. A felújított Ady-emlékmúzeum bárhol Európában megállná a helyét. Szívből ajánlható mindenkinek, aki szereti Adyt. Nem steril tárlat ez, hanem rengeteg érzelemmel és hittel van telítődve, E. Csorba Csilla művészetörténésznek, a kiállítás kurátorának jól átgondolt koncepciójával. Péter I. Zoltán helytörténész, Ady-kutató,  Hegyi Katalin főmuzeológus (PIM) és Boka László, az Országos Széchényi Könyvtár tudományos igazgatója is megannyi hasznos tanáccsal segítette a tárlat létrejöttét.

Péter I. Zoltán az épület történetéről mesélt sok érdekességet, kezdve a Mülleráj nyári kioszkjának létrejöttétől Miklós Jutka fotográfiai műtermén és Tabéry Géza múzeumalapítói tevékenységén át napjainkig.

Szabó Ödön parlamenti képviselő egyebek mellett szólt arról, hogy az egyházakkal való jó kapcsolat fontos a váradi múzeumok életében. A római katolikus egyház türelmesen várakozott, míg a Körösvidéki Múzeum a barokk palotából átköltözhetett új székházába. Az Ady-múzeum esetében pedig arról van szó, hogy sikerült további tíz évre biztonságba helyezni a múzeumot, ugyanis meg tudtak egyezni az épület tulajdonosával, az ortodox egyházzal, megkötötték a bérleti szerződést. Ez tette lehetővé a teljeskörű felújítást. Szabó Ödön hangsúlyozta: egyfelől nem kell félni az együttműködésektől, a magyarországi intézményekkel való kooperálástól, hiszen az ilyen kapcsolatok nagyon gyümölcsözők lehetnek, amint a mostani projekt is bizonyítja. Másfelől nem kell mindenhez Magyarországról pénzt szerezni, az Ady-múzeum felújítását sikerült megyei pénzforrásból megvalósítani. Ez a normalitás része kell legyen.

Az ünnepségen Huzella Péter gitáros, énekes, Kossuth-díjas zeneszerző megzenésített Ady-verseket játszott, és természetesen szintén néhány Ady-költemény hangzott el Meleg Vilmos színművész előadásában.

 

Képünkön dr. Kalla Zsuzsa a PIM gyűjteményi főigazgató-helyettese (A szerző felvétele)

Copyright © 2022 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu