Kulturális folyóirat és portál

leonardo-da-vinci

2018. február 22 | Hírek

Leonardo da Vinci gépezetei Váradon

Március 16-án nyitják a Körösvidéki Múzeumban azt a tárlatot, melyen a firenzei Leonardo da Vinci Múzeum anyagát, negyvenöt, az itáliai polihisztor tervei alapján megépített gépezetet láthatnak.

 

A tárlat részleteiről Aurel Chiriac, a Körösvidéki Múzeum igazgatója, és Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács elnöke számolt be. Mint megtudhattuk, a 45 gépezet között van repülő, harcászati és hidraulikus eszköz is, ezeket a mester eredeti terveiben tervekben szereplő anyagokból készítették el, egy részüket ki is próbálhatja majd a közönség. A tárlat a március 16-i megnyitó után három hónapig lesz látható. A közszemlére kerülő tárgyak 500 négyzetméternyi helyet foglalnak majd el a múzeum termeiben. A jövőben évente szerveznének hasonló nagyságrendű kiállítást, hangzott el a tájékoztatón. A da Vinci anyag megtekintésére nemcsak Váradról és Bihar megyéből, hanem Arad, Szilágy, Szatmár és Kolozs megyékből is várnak majd látogatókat.

A kiállításra felnőtteknek 12 lejbe, gyermekeknek, egyetemistáknak, nyugdíjasoknak hat lejbe kerül majd egy belépő. A négy évnél fiatalabb gyermekek számára a belépés ingyenes, s nem kell fizetniük a múzeumok volt és jelenlegi dolgozóinak sem. A szervezés költségei a tanácselnök szerint közel tízezer látogató esetében megtérülnek. A kiállítást Magyarországon is népszerűsítik majd. Tíz évvel ezelőtt Bukarestben láthatták az anyag egy részét, ott 27 ezer ember nézte meg kiállítást, Románia nyugati szélén azonban első alkalommal lesznek láthatók a da Vinci tervei alapján készült gépezetek.

Nyárára egyébként befejeződhet a múzeum több éves kálváriája. Mint elhangzott, két-három héten belül megkezdhetik a kiállítási tárgyak két hónapig tartó költöztetését. Két eredménytelen közbeszerzési eljárás után a bukaresti Transglobus Art nevű céggel kötöttek erre egy (áfa nélkül) 1,33 millió lejes szerződést, ennek keretében mintegy 405 ezer tárgyat költöztetnek végleges helyére.

Copyright © 2024 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu