Kulturális folyóirat és portál

1kisebb

2024. március 5 | Fried Noémi Lujza | Közérdekű

Elkezdődhet a megyei könyvtár felújítása

Február 28-án Ilie Bolojan Bihar megyei tanácselnök, Ancuţa Şchiop, a Gheorghe Şincai Bihar Megyei Könyvtár menedzsere, és a téka felújítását kivitelező Construcţii Bihor cég képviselője aláírta a kivitelezési szerződést, tájékoztatott a megyei önkormányzat sajtószolgálata. Az áfával együtt 10,3 millió szerződésben foglaltakat 12 hónap alatt kell teljesítenie a kivitelezőnek.

A könyvtár nyitva tartási ideje változatlan marad, ám mivel a felújítást az előcsarnokban kezdik, az olvasók a hátsó lépcsőn tudnak majd bemenni a könyvtárba, mondta Ancuţa Şchiop, a téka menedzsere. Azt is hozzátette: az adminisztratív részleg ideiglenesen a Kolozsvári úti Román-Magyar Kulturális Központ épületében működik majd. Miután a kivitelező benyújtja a szükséges garanciákat, elkezdheti a munkát, mondta Ilie Bolojan. A könyvtár kiüríti azokat a helyiségeket, amelyeket érint a felújítás, és márciusban elkezdődik a munka, melynek végén a felújított, digitalizált megyei könyvtár várja majd az olvasókat, tette hozzá a tanácselnök.

A felújítás után a könyvtár földszintjén egy kávézót és egy külső teraszt alakítanak ki, lesz egy amfiteátrum is, illetve itt lesz a lift. A földszint a gyermekeké lesz, a gyermekkönyvek mellett alkotóműhely és játszóház is várja majd a kisebbeket. Az első emeleten olvasótermek és a digitális kompetenciák fejlesztésére kialakított övezet is lesz, a második emeleten pedig a újabb olvasóterem, konferenciaterem, médiatár és egy hangstúdió is lesz. Egy újabb közbeszerzési eljárás során gondoskodnak a digitalizálásról, többek között korszerű szkennereket is beszereznek, illetve e-könyvek és hangoskönyvek is lesznek majd a téka állományában. A megyei könyvtár felújítása egy tágabb projekt része, így Bihar megyében 29 könyvtárat újítanak még fel, többek között Nagyszalontán, Margittán, Székelyhídon, Élesden, Borson, Érkörtvélyesen, Bihardiószegen, Tótiban lés Várasfenesen is.

Copyright © 2024 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu