Kulturális folyóirat és portál

mirceabradu

2021. június 23 | Várad | Kultúra

Elhunyt Mircea Bradu

Hosszan tartó betegség után június 22-én elhunyt Mircea Bradu, a Nagyváradi Állami Színház egykori igazgatója, a Bihar megyei kulturális élet kiemelkedő személyisége. Az alábbiakban Hajdu Géza, a Szigligeti Társulat örökös tagja által jegyzett nekrológot olvashatják.

Szomorúan értesültünk színházunk egykori, leghosszabb ideig regnáló (1977-1992) igazgatójának, Mircea Bradu írónak, kultúrembernek haláláról. 84 évet adott neki a sors. De ezalatt az idő alatt mélyen bevéste nevét a bihari kultúra alakítóinak, istápolóinak a névsorába.

Miklóirtás (Lăzăreni) községben született pedagógus családba. Már gyerekkorában magába szívta a magaskultúra levegőjét. Ez tükröződik regényeiből (melyeket több nyelvre is lefordítottak), színdarabjaiból, melyeket színházunk román társulata mutatott be sorra. Többek között ezeknek a daraboknak a sikerei révén nevezték ki 1977-ben igazgatónak a színház élére. Az irodalomból érkezett a színházba, s ízig-vérig színházi ember vált belőle.

Hittel, odaadással, lelkesedéssel végezte munkáját. Nagyszerű rendezőket hozott, fesztiváldíjak színezték palettáját. Kijuttatta a színházat külföldre, ami annak idején nem volt egy könnyű dolog. Szoros barátságot tartott a debreceni Csokonai Színházzal.

Nagy figyelmet szentelt színházunk magyar társulatának működésére, fejlesztésére. Büszke volt az előadásainkra, melyeket többször is megnézett. Minden kulturális eseményen részt vett a városban, legtöbbjüket ő szervezte. Irodalom, színház, népi kultúra mind-mind szívügye volt.

Minden alkalmazottjához szeretettel viszonyult. Hozzá bármikor, bármilyen kéréssel, kérdéssel be lehetett menni. Segítette a fiatal színészeket elindulni a pályán, a lakásgondok megoldásában, bármiben. Nem véletlen, hogy a rendszerváltás eufóriájában közfelkiáltással őt választották polgármesternek. A felfokozott lelkiállapot, a forradalmi hevület megviselték egészségét, úgyhogy nem sokáig tudott ebben a funkciójában tevékenykedni. A színházat akkor sem hagyta cserben. Még két évig vezetője volt. Jó volt vele dolgozni, mindent tudott a színházról.

Tele volt színházmegváltó ötletekkel, nem rajta múlott, hogy sok mindent nem tudott megvalósítani. Bizonyára haló poraiban is boldog, hogy lányai – Anca, Lioara, Raluca – mindannyian a kultúra területén fejtik ki áldásos tevékenységüket. Közülük Anca több nagyszerű előadásunk rendezője a mai napig.

A Szigligeti Színház Mircea Bradu halálával egy igazi barátját veszítette el. Szeretettel őrizzük emlékét azért a magatartásért, segítségért, amit irányunkban tanúsított. Emléke legyen áldott. Gyászoló szeretteinek pedig vigasztalódást kívánunk.

A Szigligeti Társulat nevében

Hajdu Géza

Színművész, örökös tag

 

Copyright © 2021 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu