Kulturális folyóirat és portál

2015. január 19 | Tóth Hajnal | Kritika

Elektra az új színházi stúdióban, majd örömzenélés folkosan

Az Euripidész Elektra című tragédiája alapján színre vitt mozgásszínházi előadást a Szigligeti Színház új, modern stúdiójában tartotta meg a Nagyvárad Táncegyüttes. Ez volt az első premier a Moszkva (régi nevén Szilágyi Dezső) utca 8. szám alatti Sonnenfeld-palotában létrehozott stúdióban.

A nézőteret megemelték, így a közönség a „színpadot” úgymond körbeülve, magasított helyről szemléli a fehér játéktérben zajló eseményeket. A játéktér akárha egy medence vagy egy pince volna. A szereplők egy csőből bukkannak elő, s ebben tűnnek el újra meg újra.

A produkció rendezője-koreográfusa, Györfi Csaba szépen megkomponált, erős hatású, izgalmas produkciót álmodott meg. A különleges színpadképet, a díszletet és jelmezeket Márton Erika tervezte. A táncosok a kortárs táncművészet eszközeivel, magával ragadó jelenetekkel, nagyszerű zenével, érdekes, olykor meghökkentő szimbólumok, motívumok segítségével mesélik el a két testvér, Elektra és Oresztész történetét, akik bosszút állnak anyjukon, Klütaimnésztrán, mert az asszony a szeretőjével, Aigiszthosszal megölte férjét, a két gyermek édesapját, Agamemnon királyt.

Oldások és kötések. Főleg kötések. Meg kötődések. A bosszú – midőn beteljesedik a Sors – felszabadít vagy gúzsba köt? A gyűlölet tovább gyűrűzik, netán átlényegül? Mi jelenthet menedéket? Megannyi kérdés vetődik fel. Érzések, szenvedélyek, amelyek sötétségbe, mélységbe taszítanak, vagy éppenséggel fölemelnek. Egy testvérpár, akiket a Végzet lépten-nyomon kísér(t), akiket a bosszúvágy, a düh, a fájdalom űz. A halál kikerülhetetlen…

A produkciónak, a táncosok játékának méltán volt sikere a premieren, a nézők nagy tapssal köszönték meg az előadást.

Szereplők: Elektra – Timár Tímea; Oresztész – Rácz Lajos Levente; Püládész – Kacsó Bálint; Agamemnon – Szőnyi József; Aigiszthosz – Brugós Sándor Csaba; Klütaimnésztra – Szabó Enikő Ágnes; Földmíves – Forgács-Popp Jácint; Aggastyán – Iván Enikő Kitty; Karvezető –Kerekes Dalma Gabriella; Kar – Forgács Zsombor, Mihucz Kinga, Schmith Nándor Tolnai Tímea Katalin.

A produkció, mely a színház és a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem közötti együttműködés eredményeként jött létre, január 20-án, kedden ismét látható lesz a Szigligeti Stúdióban, de ha valaki ez alkalommal sem tudná megnézni, részt vehet a január 23-i, illetve a január 31-i előadások valamelyikén. Az előadást minden alkalommal 19 órától játsszák. Belépőjegyek válthatók a Szigligeti Színház jegypénztárában keddtől péntekig 11 és 17 óra között, valamint egy órával az előadások előtt.

Muzsika Szalonnával és a Soroglyával

A színházi premier után ugyancsak a Sonnenfeld-palotában, mégpedig a Moszkva Kávézó nagytermében folytatódott az est. Az érdeklődőket, a népzenerajongókat remek hangulatú koncerttel örvendeztette meg Pál István „Szalonna” és bandája, valamint a Nagyvárad Táncegyüttes Soroglya zenekara. A szép számmal összegyűlt közönség gyönyörködhetett a különféle vidékek zenéjében, a sokszínű repertoárban.

Azenekari tagok egyébiránt tartalmas napot tudhattak maguk mögött, hiszen Pál István „Szalonna” – akit nemrégiben kultúrát, hitet és a magyarság összetartozását erősítő népzenei szolgálatáért Magyar Örökség díjjal jutalmaztak – zenésztársaival továbbképzést tartott a Nagyvárad Táncegyüttes muzsikusainak. A továbbképzés az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt pályázat keretében valósulhatott meg, melyet az NTE nyert el. A támogatás segítségével lebonyolított műhelymunja zárása volt a koncert, amelyen az érdeklődők is megismerhették a Soroglya zenekar munkáját és eredményeit.

A Folk-Jam elnevezést viselő koncerten igazi vigasság kerekedett. A közös éneklés sem maradt el, s a zenészek derekasan, jókedvvel, lelkesen több ráadást is játszottak.

Copyright © 2024 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu