Kulturális folyóirat és portál

sajtotaj

2016. július 7 | Hírek

Nyári színházi esték a Szigligeti Színházzal

Jótékonysági táncmaratonnal kezdődik, Koós János és leánya, Koós Réka koncertjével zárul a nagyváradi Szigligeti Színház új rendezvénysorozata, a Szigligeti Nyári Esték. Bemutatják Székely Csaba nagysikerű tragikomédiáját, a Bányavirágot Hunyadi István rendezésében, lesz jótékonysági táncmaraton, Szent László Családi Nap, valamint bábos tábor, s Udvaros Dorottya is fellép új koncertprogramjával. Az események zömét a nagyváradi vár nyári színházában tartják meg.
A részleteket sajtótájékoztatón ismertette Czvikker Katalin, a Szigligeti Színház főigazgatója, Hunyadi István színművész és Botházy Daróczi Réka, a Lilliput Társulat vezetője.

„Örömünkre szolgál, hogy végre mi is birtokba vehetjük a nagyváradi várat. A színház mellett működő két egyesület már korábban beköltözhetett a városi önkormányzat által rendelkezésünkre bocsátott termekbe. Most pedig végre minden adott ahhoz, hogy meghívott előadásainkkal és saját produkcióinkkal belakjuk a vár szabadtéri színpadát is” – hangsúlyozta Czvikker Katalin.

A Jótékonysági táncmaraton a Yuppi táborért elnevezésű rendezvényre bárki jelentkezhet, aki bírja szusszal és táncos lábakkal. Az esemény főszervezője a Unique Dance Studio (a Nagyvárad Táncegyüttes által ősszel ismét megrendezésre kerülő Infinite Dance Festival partnere, a Szigligeti Színház biztosítja hozzá az infrastruktúrát. A Yuppi ingyenes élményterápiás tábor krónikus beteg gyermekeknek. A táncmaratonra bárki jelentkezhet, aki tud és szeret hiphopot táncolni. A táncmaraton fődíja 500 lej. A benevezésekből és belépőjegyekből származó összeget a szervezők felajánlják a Yuppi tábor számára. Érdeklődni, jelentkezni Simon Noéminél a simonnoemi@yahoo.com e-mail címen lehet.

Augusztus közepén egy argentin tánccsoport, a Ballet Folklórico Latinoamericano Santiago del Estero (Bafolse Táncegyüttes) lép föl egy vérpezsdítő, látványos műsorral. A dél-amerikai táncosok egyébiránt a debreceni Virágkarnevál szervezőivel való együttműködésnek köszönhetően érkeznek Nagyváradra. Dél-Amerika, az Amerikai Egyesült Államok, Kanada és Európa számos országa után először lépnek fel Romániában. A táncegyüttes hagyományőrző tevékenységét jó néhány hazai és nemzetközi díj fémjelzi.

Hunyadi István a Bányavirágról elmondta: nem dráma, nem szatíra, hanem inkább a kettőnek a furcsa egyvelege. Értékes és humoros. A Bányavirág egy székelyföldi falucskában játszódik, ahol nagy a szegénység, bezárják a bányát, az emberek öngyilkosságba vagy alkoholizmusba menekülnek. Ám a sötét, tragikus történésekben sok komikum, olykor groteszkség lelhető fel. A szegénység tükröződik majd a színpadképben is, szinte a semmiben játszanak, magyarázta a produkció rendezője. A művet felolvasószínházi előadásként már bemutatták a DARABoló rendezvénysorozat keretében a Szigligeti Stúdióban. Most a várbeli nyári színházban lesz a premier, majd utána még egy előadást tartanak. Szatmárnémetibe is meghívást kaptak, az ottani Magyar Napokon is játsszák majd a Bányavirágot. A színészek a nyári szabadidejüket áldozzák föl azzal, hogy elvállalták ezt az előadást. „Örömjáték lesz ez az előadás. Felolvasószínházként nagyon szerették a szöveget a színészek, és most szeretik játszani” – fogalmazott Hunyadi István. A szereplők a következők: Csatlós Lóránt (Iván), Szabó Eduárd (Csillag Mihály, az orvos), Pitz Melinda (Ilonka), Nagy Gábor (Illés), Ababi Csilla (Irma), Kocsis Gyula (Féleszű Sánta Feri). A szereplők egy kivétellel a Szigligeti Társulat színművészei. Nagy Gábort (alias Bigát) egy amatőr truppnál, az Oberon Csőszínháznál ismerte meg Hunyadi István. Hozzáfűzte: Biga nagyon tehetséges. Az Oberonnál is több emlékezetes alakítása volt. Illés figurája pedig úgymond „genetikailag rá illő” szerep. Érdekes kísérlet lesz ez most a várszínpadon – sommázta Hunyadi.

Botházy Daróczi Réka elújságolta: a Lilliput Társulat három táborban is részt vesz a nyáron, ebből kettő bábos tábor. Augusztus elején a nagyváradi bábszínészek vezetik a programokat az Esztergomi Bábos Táborban. Hosszú évek óta működik ez a tábor a lilliputos bábosok jóvoltából, az esztergomi gyerekek nagyon szeretik az ottani tevékenységeket. Úgy gondolták, ennek mintájára itt is megszervezik e gyermekprogramot. A Nagyváradi Bábos Tábor négy napján több mint ötven gyermekkel foglalatoskodnak majd, s a táborzáró napon közös produkción mutatják be a tanultakat a hozzátartozóknak. „Csoda, hogy mi mindent tudnak a gyermekek” – hangsúlyozta a társulatvezető. Arról is beszámolt: idén is megejtik a Havasrekettyei Színházi Tábort, ahol ezúttal A rút kiskacsa című zenés mesejáték előkészületeit kezdik meg az előadás rendezőjének, Tóth Tündének az irányításával. A bábszínészeknek még lesz egy workshopjuk is az évadra való bemelegítés gyanánt, a műhelymunkát most Györfi Csaba táncművész, koreográfus vezeti.

Czvikker Katalin arról is szólt, hogy a Szigligeti Színház mindhárom társulata derekasan kiveszi a részét ebből a programból is. A Szent László Családi Napon például fellépnek a táncosok is, a Szigligeti Társulat színészei pedig a Boldogság Expresszből adnak elő egy dalcsokrot. Minél több réteghez szeretnének szólni, ezért teremtik meg ezeket a találkozásokat. Több szórakoztató rendezvény is lesz: például operettest, valamint Koós János és Koós Réka koncertje. Koós Réka egyébként már volt a váradi színház vendége, akárcsak a neves színésznő, Udvaros Dorottya (A Holnap Után Fesztiválon). A művésznő megszerette a Körös-parti várost és a közönséget, szívesen vállalta, hogy elhozza új koncertműsorát (az időpont még egyeztetés alatt, augusztus végén vagy szeptember elején várható).

A programterv a következő:
Július 30., szombat 9-21 óra között:

Jótékonysági táncmaraton a Yuppi táborért a Unique Dance Studio főszervezésében
Augusztus 15., hétfő 20 óra:

A Ballet Folklórico Latinoamericano Santiago del Estero argentin táncegyüttes műsora

Helyszín: nagyváradi vár, nyári színház
Augusztus 19., péntek 20 óra:

Székely Csaba: Bányavirág

Bemutató előadás

Rendező: Hunyadi István

Helyszín: nagyváradi vár, nyári színház
Augusztus 20., szombat 21 óra:

Székely Csaba: Bányavirág

Rendező: Hunyadi István

Helyszín: nagyváradi vár, nyári színház
Augusztus 22-26.:

Nagyváradi Bábos Tábor

Helyszín: nagyváradi vár
Augusztus 29., hétfő:

Szent László Családi Nap

Helyszín: Nagyváradi Római Katolikus Püspökség kertje
Augusztus 30., kedd 20 óra:

Operettslágerek – Peller Károly, Oszvald Marika és Szendy Szilvi előadásában

Helyszín: nagyváradi vár, nyári színház
Szeptember 2., péntek 20 óra:

Koós János és lánya, Koós Réka koncertje

Helyszín: nagyváradi vár, nyári színház

Copyright © 2024 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu