Kulturális folyóirat és portál

VAR dec 022_borito

2022. december 16 | Várad | Kultúra

Megjelent a decemberi Várad

A megváltozott, megújult, immár az eredetihez sokban hasonlatos formátumban megjelenő VÁRAD irodalmi, művészeti, társadalmi, tudományos havilap 21. évfolyamának idei utolsó, decemberi száma most jött ki a nyomdából.

A százoldalas friss kiadvány Sütő Éva Halottak napja után című tárcájával indul, amit a 120 éve született egykori nagyváradi jogakadémista, újságíró, szerkesztő, Árvay Árpád versei követnek, aki költőként és kisebbségpolitikusként is beírta magát a romániai magyarság történetébe. Magyarországi szerzőtől, Kovács R. Andreától közöl prózát a lap a továbbiakban Gidion Cutter & Fia címmel. Az idén 80 éves erdélyi román költőnő, Ana Blandiana verseiből Oláh József fordított le egy csokrot, rövidprózát Tóth Ágnes és Szentgyörgyi László közöl. Az ugyancsak magyarországi Ferenczfi János három verssel szerepel a lapszámban, Pápay Zoltán pedig egy sor jegyzettel Villanások cím alatt.

A lapszámot Kerekes István szociofotói illusztrálják. A világhírű fotóművészről (EFIAP/d3) Tóth Hajnal írt portrét Embermesék – Fotós vándorút kunyhóktól pásztortüzekig címmel. Jakobovits Miklós nagyváradi retrospektív kiállításának megnyitójáról Fried Noémi Lujza írt beszámolót. Egy sokadik majdnem elfeledett bécsi klasszikus címmel Tóth Gábor egy cseh zeneszerző, Paul Wranitzky életútját, munkásságát mutatja be. Tóth Hajnal a Led Zeppelin Session nevű tribute együttes váradi fellépéseiről ír, megszólaltatva a frontember Dávid Rolandot. Lencar Péter ezúttal Izmos történet a női testépítés világáról címmel közöl filmkrónikát.

Farkas László Új strandot Nagyváradnak! címmel közöl múltidéző anyagot a friss lapszámban, amelyben Máté Zsófia beszámol a helytörténész Színes lapok Várad múltjából című könyvének megjelenéséről és bemutatójáról.

Továbbra is megtalálható a folyóiratban Barabás Zsuzsa keresztrejtvénye, nemkülönben a Régen és most sorozat következő része a hátlapon.

A folyóirat szabadárusításban megvásárolható: Nagyváradon az újságosbódékban, a Teleki utcai Illyés Gyula Könyvesboltban, a Libris Antica Garasos híd melletti bódéjában, a főutcai Tom Expres antikváriumban, továbbá a margittai könyvüzletben. Mindemellett a Bihar Megyei Műemlékvédő Alapítványhoz tartozó kulturális intézményekben (például a Darvas-házban, a Teleki és Kossuth utcai zsinagógákban működő múzeumokban, a városháza tornyában) is kapható a lap.

Előfizetésre is van lehetőség: 3 hónapra 25 lejért, 6 hónapra 50 lejért, 1 évre 100 lejért. A lap előfizethető a Gheorghe Şincai Bihar Megyei Könyvtár pénztárában készpénzzel vagy postán pénzesutalvánnyal (mandat poştal) az „Abonament Várad” megjegyzésnek a feltüntetésével: Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai” Oradea; CUI 4687188; Cod IBAN: RO66TREZ07621G330800XXXX, Trezoreria Oradea. Az előfizetők a lapot postán kapják meg, ezért a pontos nevet és lakcímet tudatni kell a szerkesztőséggel személyesen, telefonon vagy elektronikus postán a következő elérhetőségeken: Nagyvárad, Armatei Române utca 1/A, C épület, II. em. 7. ajtó; telefon: 0259/431–257, 116-os mellék; 0771/ 269–647; postacím: 410087 Oradea, str. Armatei Române nr. 1/A, corp C; e-mail: biharmegye@gmail.com; bibliobihor@yahoo.com.

Copyright © 2024 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu