Kulturális folyóirat és portál

norbert

2018. május 15 | Fried Noémi Lujza | Kultúra

Célegyenesben Nagyvárad Krónikája

Több éves munka érhet véget ebben az évben: november közepére kikerülhet a nyomdából Kormányos László Nagyvárad Krónikája című kötete.

 

Vasárnap, a 27. Festum Varadinum zárónapján Szűcs László, a Várad kulturális folyóirat főszerkesztője, a szöveg egyik gondozója, illetve maga a szerző számolt be a Krónika kiadásával kapcsolatban már elvégzett és még hátralévő munkáról.

A szerkesztő felidézte, hogy az első kézirat 2016 őszén bukkant fel elektronikus postaládájában. A Várad folyóirat a Holnap Kulturális Egyesület közreműködésével még akkor elkezdte a gazdag képanyag beszerzését, többek között a Magyar Nemzeti Múzeumtól, a CULTiRiS Kulturális Képügynökségtől, az Országos Széchenyi Könyvtártól, levéltáraktól, de magánszemélyektől is. Fontosnak tartották, hogy az impozáns kiadványba csak jogtiszta képanyag kerüljök. Lassította a munkafolyamatot, hogy rendkívül összetett feladat a mű tördelése, ezt a munkát Németh László (a Várad legutóbbi, 4. lapszámát plakáttervei illusztrálják) végezte. A mintegy 800 oldalas kötet tördelésének utómunkálataival június 15-re végeznek, várhatóan szeptember 15-ig tart a korrektúra időszaka, s reményeik szerint november 15-re hagyhatja el a nyomdát a könyv. A korrektúra időszakában az egyes részeket eljuttatják az adott korok szakértőinek, és ha szükséges, a szakvélemények alapján még változtatnak a szövegen.

A Krónika oldalpárjaiból, látványtervéből ki is vetítettek néhányat, a szerző pedig elmondta, hogy az egyes fejezetek előtt bevezető tanulmányokat írt az adott korszakról, a könyv előszavát pedig Romsics Ignác történész jegyzi. Természetesen az adott fejeztek hosszát az is  befolyásolta, hogy mennyi a fellelhető forrásanyag. Kuriózumok is szerepelnek a kötetben, például a román pártok két világháború közötti története, melyeket eddig még nem dolgoztak fel. Mintegy 3000 szócikk szerepel a krónikába, mely ugyan Várad-centrikus, de kitekint például a középkori kolostorhálózatra is.

Ami a szócikkeket illeti, Szűcs László elmondta: el tudja képzelni, hogy a Krónika anyagát egy korábbi váradi lexikon-projekttel összekapcsolva egy folyamatosan bővülő on-line lexikont hozzanak létre, melynek egyes címszavai megírására szakembereket kérnének fel, s egy szerkesztőbizottság felügyelné a munkát.

A délután kötetlen beszélgetéssel zárult, melyen felvetődött a krónikának később e-könyv formájában történő kiadása is.

Copyright © 2024 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu